Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι σχεδόν ταυτισμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έρχεται να επιβεβαιώσει η τελευταία έκθεση (15 Οκτωβρίου) της Goldman, η οποία αυξάνει την τιμή στόχο από τα 9,9 στα 10,2 ευρώ, επικαλούμενη ακριβώς τις εξελίξεις σε μάκρο επίπεδο και τη μείωση του ελληνικού ρίσκου.
Πάντως στην ίδια
έκθεση οι αναλυτές της Goldman θεωρούν ότι οι αποδόσεις της ΔΕΗ θα ευθυγραμμιστούν με την πορεία των εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης (περίπου 5% versus 6% του τομέα). Από τη στιγμή που η μετοχή περιλήφθηκε στη λίστα των προς αγορά μετοχών της Goldman στις 24 Ιουνίου του 2013, η ΔΕΗ έχει τρέξει ένα ράλι 59% έναντι μέσης απόδοσης του δείκτη ευρωπαϊκών εταιρειών ωφέλειας 12%, ενώ σε επίπεδο έτους το ράλι φτάνει το 140% έναντι 15% του FTSE World Europe.
Το ράλι της μετοχής αποδίδεται στις εξελίξεις σε μάκρο επίπεδο αλλά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο οι προοπτικές συνέχισής του είναι μάλλον περιορισμένες με αποτέλεσμα η Goldman να υποβαθμίζει τη σύστασή της σε «neutral» από «buy».
Μεταξύ των θετικών καταλυτών για την εταιρεία περιλαμβάνονται η αναμενόμενη πώληση της θυγατρικής δικτύων ΑΔΜΗΕ, που όπως επισημαίνεται μπορεί να φέρει έκτακτο μέρισμα για τους μετόχους το 2014, με την εκτίμηση των αναλυτών να το τοποθετεί στα 3 ευρώ ανά μετοχή.
Παρά ταύτα οι αναλυτές της Goldman βλέπουν και κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με τις αβεβαιότητες και τις καθυστερήσεις στην αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Περιμένουμε αποτελέσματα από την κυβέρνηση για να τοποθετηθούμε πιο θετικά απέναντι στη μετοχή, καταλήγει η Goldman.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα πληροφορίες θέλουν να εντείνεται εκ νέου το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά του ηλεκτρισμού, ξεκινώντας από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος από καταναλωτές. Το θέμα ήδη εξετάζεται από την κυβέρνηση και αφορά και τη ΔΕΗ, που όπως ανακοίνωσε έχει ανεξόφλητες οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ (εταιρεία δικτύων) ύψους 115,5 εκατ. ευρώ. Άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά πάντως αμφισβητούν τον ισχυρισμό της ΔΕΗ και κάνουν λόγο για μεγαλύτερο άνοιγμα και προς το ΛΑΓΗΕ.
Το θέμα πάντως οδεύει προς εκτόνωση, πιθανόν με ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ από πληρωμές οφειλών του δημοσίου καθώς επίσης και από εξόφληση χρεών των ΟΤΑ (μέσω παρακράτησης των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος).
(capital.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου