Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΗΝ ΠΟΥΛΆΤΕ ΤΟ ΝΕΡΌ

Στη Γερμανία η ύδρευση ανήκει στο Δημόσιο, είπε χθες η Γερμανίδα Κρίστα Χεκτ (πρώτη στο πάνελ δεξιά)Ξεκάθαρο μήνυμα να μην προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην πώληση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μετέφερε χθες στην Αθήνα η Κρίστα Χεκτ, διευθύντρια της ένωσης δημόσιων φορέων διαχείρισης υδάτων της Γερμανίας με έδρα το Βερολίνο.
Στη Γερμανία η ύδρευση ανήκει στο Δημόσιο, είπε χθες η Γερμανίδα Κρίστα Χεκτ (πρώτη στο πάνελ δεξιά) Τόνισε την αρνητική εμπειρία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης του Βερολίνου, που οδήγησε αρχικά σε υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του νερού και εν συνεχεία, υπό την πίεση των αντιδράσεων των καταναλωτών, σε «σπάσιμο» του συμβολαίου με τους ιδιώτες, με ρήτρα 650 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Κρίστα Χεκτ παραβρέθηκε χθες στην Αθήνα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων με θέμα «Καλές πρακτικές στη διαχείριση του νερού».
Μνημόνιο
Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την κυρίαρχη επιλογή ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που προωθείται ως μνημονιακή επιλογή, η κ. Χεκτ τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ύδρευσης αποτελούν πλέον επιζήμια για την οικονομία και τους καταναλωτές πρακτική και εγκαταλείπονται. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία σχεδόν όλος ο τομέας της ύδρευσης ανήκει σε δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς.
Το 1999 η πόλη του Βερολίνου ιδιωτικοποίησε την υπηρεσία ύδρευσής της, για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών της, παρά την έντονη αντίδραση των πολιτών. Πούλησε το 49,9% της εταιρείας σε κοινοπραξία μιας γαλλικής πολυεθνικής (Veolia) και μιας γερμανικής πολυεθνικής (RWE), οι οποίες απαίτησαν έγγραφη εγγύηση μεγάλου κέρδους. Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε, αλλά η σύμβαση κρατήθηκε κρυφή από τους δημότες του Βερολίνου.
Μέχρι το 2011 οι τιμές είχαν ξεπεράσει τον πληθωρισμό κατά περισσότερο από το ένα τρίτο του. Η πρωτοβουλία πολιτών «Berliner Wassertisch» προχώρησε στη συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία απαίτησε τη δημοσιοποίηση της σύμβασης.
Τον Ιανουάριο του 2012 το Γραφείο Ανταγωνισμού της Γερμανίας απεφάνθη ότι η σύμβαση παραβιάζει το γερμανικό δίκαιο περί ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές κατά 19%. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν η σύμβαση παραβιάζει τη νομοθεσία της Ε.Ε. κατά της παράνομης κρατικής επιχορήγησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Πριν από λίγους μήνες η RWE αποχώρησε και η υπηρεσία πέρασε πάλι στο δήμο. Το κόστος από το σπάσιμο του συμβολαίου, που κανονικά έληγε το 2028, ήταν 650 εκατομμύρια ευρώ.
Ερευνα
Εξάλλου στη χθεσινή εκδήλωση τονίστηκε ότι μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη σωστή διαχείριση είναι αναγκαία. Παρουσιάστηκε έρευνα του Δικτύου Μεσόγειος SOS για το 2012 σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας από την οποία προκύπτει ότι:
Το 52,2% δήλωσε ότι δεν εφαρμόζει μέτρα εξοικονόμησης νερού. Ενα ποσοστό της τάξης του 48,5% ότι δεν γνωρίζει πόσο νερό καταναλώνει, ενώ το 54,3% δεν ξέρει από πού πηγάζει το νερό που τρέχει από τη βρύση.
Το 54,8% πιστεύει πως το νερό είναι φυσικός πόρος σε επάρκεια, όμως το 51% δεν θεωρεί πως η προσωπική του στάση έχει σημαντική επίδραση στην κατάσταση των υδάτινων πόρων της περιοχής του.
Ωστόσο, το 72% εκτιμά πως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο ως προς τις ανάγκες διαχείρισης του νερού.


Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού Προβλέπει η Τροπολογία στο Ν/Σ για τις ΑΠΕ

Ειδικό «τέλος ασφάλειας εφοδιασμού» προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΥΠΕΚΑ στη βουλή στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, με το οποίο πρόκειται να επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου. 
Πρόκειται για ένα νέο τέλος το οποίο θα καθοριστεί σε ύψος από τη ΡΑΕ και στόχο έχει να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην αγορά ενέργειας, όπως για παράδειγμα η ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου.
Με τον τρόπο αυτό, η τροπολογία εναρμονίζει το εθνικό με το κοινοτικό δίκαιο, εντάσσοντας στους «Προστατευόμενους Καταναλωτές» και τους Οικιακούς Πελάτες που είναι συνδεδεμένοι με δίκτυο διανομής, και με την πρόβλεψη θέσπισης σχεδίου έκτακτης ανάγκης ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου-ΔΕΣΦΑ.

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΡΑΘΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

1e1754869e53b12466a1da315c5ecea5_XLΝέο ρήγμα έκανε την εμφάνιση του στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Συγκεκριμένα στο πεδίο Μαραθούσας εμφανίστηκε σήμερα το μεσημέρι ένα μεγάλο ρήγμα στα υπερκείμενα εδάφη ( στο πάνω μέρος ) του ορυχείου , στο σημείο που βρίσκεται προς τις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης.
Αμέσως δόθηκε εντολή και εκσκαφέας Ε24 που δούλευε στο σημείο απομακρύνθηκε σε απόσταση ασφαλείας. Το κοίτασμα που απέμενε να πάρει ο εκσκαφέας υπολογίζετε σε 1.000.000 τόνους λιγνίτη και τώρα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την εργασία του.