Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Με ένα διαγωνισμό η πώληση των δικτύων της ΔΕΗ

Μέσα στον Νοέμβριο και σε μία φάση αντί για δύο, όπως 
προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ. Οι λεπτομέρειες της πώλησης του ΑΔΜΗΕ έκλεισαν στην τελευταία συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στις επαφές που μεσολάβησαν από τον Ιούλιο, που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, διαπιστώθηκε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ σε δύο φάσεις (αρχικά το 49% και το μάνατζμεντ και μετά η διάθεση ποσοστού μέχρι και του υπολοίπου 51%) δεν διευκολύνει την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Ετσι αποφασίστηκε η πώληση του συνόλου του ποσοστού που θα διατεθεί σε επενδυτές σε μία φάση, δηλαδή του 66% αφού ποσοστό 34% προβλέπεται ότι θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο κατά το πρότυπο του ΔΕΣΦΑ.
Η αναθεώρηση αυτού του σχεδιασμού προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση η οποία και θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέσα στον Σεπτέμβριο. Η δυνατότητα, ωστόσο, της δημοσιοποίησης της σχετικής προκήρυξης δεν προβλέπεται νωρίτερα από τον Νοέμβριο και αυτό γιατί θα πρέπει να επιλυθούν πολύπλοκα νομικά θέματα. 
Το βασικότερο εξ αυτών είναι πώς συνδέονται τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ με τον δανεισμό της επιχείρησης, αφού αυτά δόθηκαν σε εποχή που η επιχείρηση ήταν ενιαία και καθετοποιημένη. Στην κατεύθυνση αυτή, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (HSBC) από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης έχουν ξεκινήσει μια πλήρη χαρτογράφηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, κάτι που γίνεται πρώτη φορά, ενώ παράλληλα γίνονται διαπραγματεύσεις και με τις τράπεζες. Μέσα από αυτήν την πολύπλοκη πρακτικά αλλά και νομικά διαδικασία θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του επιμερισμού ενός μέρους των δανείων της ΔΕΗ και στη θυγατρική εταιρεία (ΑΔΜΗΕ) που θα διατεθεί προς πώληση. Η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει σε επόμενη φάση για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της «Μικρής ΔΕΗ» που θα ακολουθήσει. Παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση αμφισβητούν μάλιστα τον στόχο του ΥΠΕΚΑ για έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Νοέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκη η διαδικασία της προετοιμασίας. Ακόμη πιο περίπλοκη περιγράφουν οι ίδιοι παράγοντες τη διαδικασία σύστασης της αποκαλούμενης «Μικρής ΔΕΗ». Αυτός είναι εξάλλου, όπως τονίζουν, ο λόγος που μέχρι σήμερα κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας. Την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος παραδέχεται και η πλευρά του ΥΠΕΚΑ. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπάρξει οριστική συμφωνία με την τρόικα για το ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν στη «Μικρή ΔΕΗ». Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, γίνονται παρουσία και εκπροσώπου της Κομισιόν προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να αποφευχθούν προβλήματα «τύπου ΛΑΡΚΟ».
H νέα επιχείρηση που θα δημιουργηθεί θα είναι πλήρως καθετοποιημένη κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι για τον ΑΔΜΗΕ έχει εκφραστεί ήδη από τρεις εταιρείες, δύο εκ των οποίων είναι ευρωπαϊκές. Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφραστεί από τον Ιταλό διαχειριστή του Συστήματος ΤΕΡΝΑ (αντίστοιχος του ΑΔΜΗΕ), ο οποίος ενδιαφέρεται για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Καθημερινή της Κυριακής

ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΚΛΟΠΗ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΤΟΜΕΑ ΦΥΛΑΞΗΣΣυγκινητικός, πραγματικά, αποδεικνύεται ο τρόπος
με τον οποίο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δίδουν καθημερινά τη μάχη να «προστατέψουν» την επιχείρηση. Από κάθε είδους πόστο, ανά πάσα στιγμή, υπό ποικίλες συνθήκες.
Σε ένα ακόμα περιστατικό απόπειρας κλοπής καλωδίων χαλκού –αυτή τη φορά στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου- οι εργαζόμενοι του υποτομέα φύλαξης του ΛΚΔΜ, κατάφεραν να ανατρέψουν τα σχέδια των δύο δραστών αποτρέποντας την κλοπή και διαφυλάττοντας έτσι την πολύτιμη περιουσία της Επιχείρησης.
Οι φύλακες, χάρη στον τρόπο με τον οποίο έχουν οργανωθεί και στα μέτρα που έχουν λάβει,αντιλήφθηκαν άμεσα το περιστατικό και ακινητοποίησαν τον ένα από τους δύο δράστες παραδίδοντάς τον στην Αστυνομία.
Ουκ ολίγες φορές οι εργαζόμενοι της φύλαξης του ΛΚΔΜ με κίνδυνο της ζωής τους -κάτω από απρόβλεπτες συνθήκες και αντιξοότητες καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες φύλαξης- και για το έργο που επιτελούν, την προσπάθεια που καταβάλουν και για όλα όσα έχουν καταφέρει, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αποδίδει εύσημα στους άνδρες του υποτομέα φύλαξης, για το ήθος και τον αλτρουισμό που τους χαρακτηρίζει και φυσικά για το έργο που επιτελούν όχι μόνο για λογαριασμό της Επιχείρησης αλλά και του Ελληνικού λαού.
Παράλληλα όμως το σωματείο επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης τον ομάδων αυτών με μέσα και προσωπικό καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες το μόνο που καταφέρνει να τους βγάζει αλώβητους από τις συμπλοκές και τα περιστατικά που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η τύχη και το ότι υπερβάλουν εαυτό. Ως πότε όμως ;
Είναι χαρακτηριστικό (και συνάμα εξωφρενικό) το γεγονός ότι μόλις 4 άνδρες καλούνται σήμερα να φρουρήσουν και να «καλύψουν» μία έκταση που αγγίζει τα 160.000 στρέμματα !!!

Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΚΉΡΥΞΗ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΑ 5ΜΗΝΑ ΣΕ ΔΉΜΟΥΣ 10000 ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ 
Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε με προκήρυξη του την έναρξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 10000 προσλήψεις με 5μηνα ανέργων σε δημόσιους φορείς.Ποια είναι τα δικαιολογητικά , που θα προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, ποια τα κριτήρια που θα γίνουν οι προσλήψεις , αλλά και σε ποιους δήμους και φορείς θα προσληφθούν οι άνεργοι σύμφωνα με την προκήρυξη του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις για τις 10000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ με 5μηνα θα γίνουν ηλεκτρονικά στο oaed.gr αλλά και στα ΚΕΠ Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, για τα 5μηνα, εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 26-9-2013 και λήγει στις 11-10-2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ , στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. 2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Δικαιολογητικά για τις προσλήψεις του ΟΑΕΔ Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οι β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.
 


Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ

Σημαντικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, με  τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Γιαρέντη. 
Η ασφάλεια και η γεωστρατηγική πολιτική της ενέργειας καθώς το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ διασχίζει ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, αναλύθηκε εκτενώς ενώ από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης σημείωσε την ουσιαστική συζήτηση που είχαν με τον Πρόεδρο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι στα πλαίσια της συνεργασίας μας θα συνεχίσουμε τις επαφές ώστε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες της κοινωνίας ώστε να υπάρξει και στο μέλλον μια σταθερότητα στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας».
Στη διάρκεια της συνάντησης αναφορά έγινε και στο θέμα της ΖΕΠ καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή θα μετεγκατασταθεί το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ποντοκώμης γεγονός που επιβάλει  τη μεταφορά των πυλώνων που σήμερα διασχίζουν τον Οικισμό. Ο ΑΔΜΗΕ όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαρέντης είναι πάντα μπροστά στις εξελίξεις και παράλληλα μελετά για το μέλλον. Ήδη όπως είπε υποβάλαμε το δεκαετές πρόγραμμα ενέργειας στην διαχειριστική αρχή προκειμένου να συμπεριληφθούν  οι προτάσεις μας στα μελλοντικά σχέδια της Επιχείρησης. 

 


ΘΕΜΑ: H απόφασης της ΡΑΕ για αύξηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος θα αυξήσει το κόστος ενέργειας στους καταναλωτές για να επιδοτηθούν οι ιδιώτες παραγωγοί ενεργείας από ΦΑ  

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προφανώς με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης προχώρησε πριν από λίγο καιρό σε νέα προκλητική και απαράδεκτη απόφαση σε βάρος των καταναλωτών. Διπλασίασε την επιδότηση- ενίσχυση που δίνεται στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο. 

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει :

1.         Στο Μηχανισμό ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους καταργείται το κέρδος 10%

2.         Παλιές Μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1249MW διαγράφονται από το μητρώο ΑΔΙ, δηλαδή δεν δικαιούνται να πληρώνονται για την ισχύ (ήταν 45000 €/ MW το χρόνο και γίνεται 56000).

3.         Οι μονάδες ΦΑ δικαιούνται να εκδίδουν διπλά ΑΔΙ, δηλαδή για κάθε MW διαθέσιμη ισχύ θα πληρώνονται 112000 €/ MW ανά έτος από 56.000 €/ΜW

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να καταργήσει μεν τον απαράδεκτο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους αλλά συγχρόνως να διπλασιάσει την αποζημίωση-ενίσχυση στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας από Φ.Α. μέσω του διπλασιασμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος είναι άκρως προκλητική ενέργεια υπέρ μιας χούφτας ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α διότι αυξάνει το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές και οδηγεί την ΔΕΗ σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η απόφαση αυτή γίνεται ακόμα πιο προκλητική διότι την ώρα που επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενισχύει πλουσιοπάροχα κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και θέτει εκτός μηχανισμού ΑΔΙ μονάδες της ΔΕΗ.

Οι αποφάσεις αυτές είναι αποκαλυπτικές του πραγματικού σκοπού της ΡΑΕ που όπως κατ’ επανάληψη   έχουμε  τονίσει  λειτουργεί ως χορηγός των ιδιωτών.  

Η ΡΑΕ βεβαίως ισχυρίζεται πως η διατήρησή των μονάδων ΦΑ είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, χωρίς όμως  να έχει δημοσιοποιηθεί σχετική μελέτη / ανάλυση από τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και δρώντας ως «προστάτης» των επενδυτών σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΦΑ, θεσπίζει κατά διαστήματα διάφορους  «μεταβατικούς» μηχανισμούς εγγυημένου κέρδους, με κερδισμένους τους ιδιοκτήτες μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α.. Ταυτόχρονα θέτει εκτός αγοράς, χωρίς να τεκμηριώνει κάποια ανάγκη, μονάδες λιγνίτη παρότι αυτές έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Δηλαδή έχει δημιουργήσει ένα είδος προστατευόμενου ανταγωνισμού – εις βάρος των πολιτών- που μόνο στόχο έχει την επιβίωση ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΦΑ και υφαρπαγή των φιλέτων της ΔΕΗ.

Συνεπώς διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στη στήριξη των ιδιωτών παραγωγών και καμία για στήριξη της Δημόσιας Επιχείρησης δηλαδή της ΔΕΗ, αφού με το νέο καθεστώς αυξάνεται η επιδότηση στις μονάδες των ιδιωτών, αλλά εγκαταλείπονται οι μονάδες της ΔΕΗ που παρέχουν εφεδρεία.

Το αποτέλεσμα των απαράδεκτων αυτών αποφάσεων είναι σαφές: αύξηση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές και συγχρόνως οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 1. Γιατί αποφασίσθηκε αύξηση των ΑΔΙ που συνεπάγεται άμεση αύξηση του κόστους ενέργειας των καταναλωτών;
 2. Γιατί καλείται ο καταναλωτής να επωμιστεί την κάλυψη του κόστους επένδυσης των μονάδων παραγωγής ΗΕ από Φ.Α όταν μάλιστα αυτές σήμερα δεν είναι απαραίτητες;
 3. Γιατί η άμεση μείωση του συντελεστή κέρδους από 10%  σε 0% (ΜΑΜΚ) πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση των ΑΔΙ που οδηγεί τελικά σε υψηλότερο κόστος ενέργειας για τον καταναλωτή;
 4. Ζήτησε το Υπουργείο να δώσει η Ρ.Α.Ε. στοιχεία για το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από Φ.Α.;
 5. Ποιες μονάδες συμπεριλαμβάνονταν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενεργείας για την περίοδο 2006-2012 και για το πρώτο εξάμηνο του 2013; Τι ενέργεια παρήγαγε ετησίως κάθε μονάδα κατά την ανωτέρω περίοδο; Τι έσοδα είχε κάθε μονάδα ετησίως, α) από τον ΗΕΠ β) από τον ΜΑΜΚ και γ) από τα ΑΔΙ κατά την ανωτέρω περίοδο;
 6. Η επιβολή αυτού του μέτρου είναι σύννομη με τους κανόνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και εκτιμήθηκαν οι συνέπειας στα οικονομικά του ΛΑΓΗΕ και της ΔΕΗ από την επιβολή αυτού του μέτρου;
 7. Θα ανακληθεί η απόφαση υπ αριθμ. 339/2013 της ΡΑΕ; Θα σταματήσει επιτέλους και πότε η επιδότηση των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από Φ.Α;

 

Β. Υποβάλουμε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:

 1. Ζητείται να κατατεθεί η οικονομο-τεχνική μελέτη και τα πρακτικά της διαβούλευσης με την οποία η ΡΑΕ στοιχειοθετεί ότι, θα  υπάρξει  αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα αν δεν αυξηθούν τα ΑΔΙ, σε βάθος χρόνου   και  αυτό   θα επιβαρύνει περισσότερο   τους τελικούς καταναλωτές,   από αυτό που  επιβαρύνονται  τώρα  από την εφαρμογή  του ρυθμιστικού αυτού  μέτρου    της άμεσης αύξησης των ΑΔΙ  .

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

 

 

Ουζουνίδου Ευγενία

 

 

Παπαδημούλης Δημήτριος

 

 

 

Αλεξόπουλος Απόστολος

 

 

Διώτη Ηρώ

 

 

Καφαντάρη Χαρά

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ επιτρέπει υπό προϋποθέσεις κάθε πιθανή χρήση δασικών εκτάσεων


Από διυλιστήρια και χώρους επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων μέχρι φυλακές, και από τουριστικά χωριά σε προστατευόμενες περιοχές μέχρι εγκατάσταση πομπών αναμετάδοσης σε πυρήνες εθνικών δρυμών.
Στη δημοσιότητα έδωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ σχέδιο νόμου, με τίτλο: «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται άρθρα που διευρύνουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης δασικών εκτάσεων, επιτρέποντας, υπό προϋποθέσεις, από την οικοδόμηση τουριστικών χωριών, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, μέχρι και την εγκατάσταση διυλιστηρίων, δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, ΧΥΤΑ, μεταλείων, λατομείων...αλλά και μοναστηριών, νοσοκομείων, καισωφρονιστικών καταστημάτων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται συνολικά 18 αλλαγές επί των άρθρων, ενώ 15 σχετικές διατάξεις, που βρίσκονταν διάσπαρτες σε διάφορους νόμους, συγκεντρώνονται πλέον σε ένα ενιαίο κείμενο.

Υιοθετείται ακόμη ο συνταγματικός ορισμός του δάσους, όπου συμπεριλαμβάνονται άλση και πάρκα εντός πόλεων, ενώ καθορίζεται και νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας των δασών με βάση τη θέση, τις παραγωγικές, προστατευτικές, αισθητικές, και λοιπές λειτουργίες τους.

Μεταξύ των διατάξεων, προβλέπεται υπό όρους η δυνατότητα: 

 • οικοδόμησηςτουριστικών χωριών, ακόμηκαι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, εκτός αν απαγορεύεται από τα σχέδια διαχείρισής τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, επιτρέπεται με την εκπόνηση μελέτης.
 • ανέγερσης «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων», σε δημόσια και ιδιωτικά δάση,με γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας κλπ., αλλά και η δυνατοτήτα εγκατάστασης τελεφερίκ και παρεμφερών δομών.
 • διεύρυνσης του ποσοστού οικοδόμησης, που άγγιζε το 10% μιας δασικής έκτασης το 2011. Πλέον "εφόσον η έκταση εξυπηρετεί και αθλητικές χρήσεις εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, το συνολικώς επιτρεπόμενο ποσοστό των διατιθέμενων χώρων δεν μπορεί να υπερβεί το 20% αυτής..."
 • εγκατάστασης ναυπηγείων, διυλιστηρίωνκαι δεξαμενώναποθήκευσης πετρελαιοειδών "εφόσον επιβάλλεται η εγκατάστασή τους στις εκτάσεις αυτές, λόγω της φύσης τους" σε δημόσιες γαίες και δασικές εκτάσεις.
 • εκμετάλλευσης μεταλλείων και λατομείων, παραγωγής κονιαμάτων, σκυροδεμάτων και ασφαλτομιγμάτων σε δασικές εκτάσεις. Αναφορικά με τα ορυχεία,η εταιρεία που εκμεταλλευόταν μια δασική περιοχή για εξόρυξη έπρεπε να καταβάλλει, μέχρι τώρα, αντάλλαγμα χρήσης ίσο με την επιφάνεια που εκμεταλλευόταν. Πλέον, το υπουργείο προτείνει το αντάλλαγμα να αφορά αποκλειστικά την υπεργεια δραστηριότητα, διευκολύνοντας οικονομικά τις υπόγειες εκμεταλλεύσεις.Επιτρέπεται ακόμη η διάνοιξη οδών προσπέλασης και η ανέγερση εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εκμετάλλευσης αυτής, αλλά και "η εναπόθεση στείρων ή καταλοίπων ή των υπολοίπων τηςβιομηχανικής επεξεργασίας των μεταλλευμάτων σε ειδικούς προς τούτο χώρους".
 • εγκατάστασης εγκεκριμένωνσυστημάτωνεναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία μπορούν να προβαίνουν σε εναπόθεση,επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.
 • εκτέλεσης μεγάλων έργων υποδομής, όπως αεροδρομίων, τεχνητών λιμνών, φραγμάτων, χερσαίων εγκαταστάσεων λιμένων και εγκαταστάσεων άντλησης υδρογονανθράκων σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, "εφ΄ όσον περί της εκτέλεσης τούτων στη συγκεκριμένη περιοχή υφίσταται ειδικός νόμος και κατά τους όρους τούτου".
 • επέμβασης για την κατασκευή: α) αθλητικών εγκαταστάσεων, β) εκπαιδευτικών κτηρίων με τις συνοδές τους εγκαταστάσεις, γ) νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, δ) ιερών ναών και παντός είδους μονών, ε) σωφρονοστικών καταστημάτων, στ) εγκαταστάσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, ζ) χώρου αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων, σε δημόσιες γαίες και ελλείψει αυτών σε δασικές εκτάσεις.
 • εγκατάστασης δομικών ή μηχανικών κατασκευών, πάνω στις οποίες τοποθετούνται κεραίες, πομποί, αναμεταδότες και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις, καθώς και η κατασκευή των απαραίτητων συνοδών έργων αυτών (όπως οδοποιίας, οικίσκων), ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών, ύστερα από την έκδοση αντίστοιχων αποφάσεων.
 • ανταλλαγής δασικών εκτάσεων, που κατέχουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί με δομήσιμες εκτάσεις μέσω της Τράπεζας Γης.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο καταργεί τη δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, επισπεύδοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά 5 ή και 10 χρόνια τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής ή μη δασικής, ενώπροβλέπει καιαπλούστευση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαίρετων κατοικιών σε δασικές εκτάσεις.

Με ειδική ρύθμιση διπλασιάζεται σχεδόν και το ύψος των ποινών, που αφορούν παραβάσεις των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας. 

Δεν θα Προκαταβληθεί το Επίδομα Θέρμανσης

Δεν θα προκαταβληθεί τελικά φέτος το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους παρότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 185 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη διατήρηση του υφιστάμενου κανονισμού, της διασύνδεσης δηλαδή του επιδόματος με την αγορά πετρελαίου, καθώς επικράτησε η άποψη ότι η αποσύνδεσή των δύο μπορεί να ενισχύσει άλλες πηγές θέρμανσης που επιβαρύνουν και προσφέρουν μειωμένα έσοδα στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης προς τους καταναλωτές θα διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου.

ΟΤΕ: Απίστευτο δούλεμα σε πρωθυπουργικό επίπεδο20130926-215653.jpg http://olympia.gr/
 Τέτοιο δούλεμα δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει σε λαό. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, τέως πιστός συνεργάτης του Σκαρπελη, κύριος Τσαμαζ (Τσαμαδακης κατα κόσμον), μας ενημέρωσε μαζί με τον πρωθυπουργό για τις νέες, κολοσσιαίες επενδύσεις του ΟΤΕ. Που “έρχονται”, ως ψήφος εμπιστοσύνης 
στην Ελληνική οικονομία…
Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε; Γιατί οι πρόσφατες επενδύσεις του ΟΤΕ ήταν να ξεπουλά θυγατρικές, δορυφόρους εθνικής σημασίας, να βγάζει μετρητά έξω, να πουλά ακόμα και καλώδια για σκραπ! Τι λιγότερο θα έκανε ο κατοχικός ΟΤΕ δηλαδή το 1941;
Υπό αυτό το πρίσμα, όταν ακούμε για νέες επενδύσεις των Γερμανών, ελπίζουμε να μην εννοούν ότι θα πουλήσουν και τα νεφρά των υπαλλήλων. Δεν βλέπουμε να έχει μείνει κατι άλλο

ΕΑΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ


E13Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Συγκινητικός πραγματικά αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι   του  Λ.Κ. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ με αυταπάρνηση ,επιμονή ,παραδειγματικό τρόπο ομαδικότητας ,συνέπειας ,σωστό προγραμματισμό  και τέλειους υπολογισμούς από τους επικεφαλείς των ομάδων εργασίας που δούλευαν στο χώρο του ορυχείου και ιδιαίτερα στο σημείο εγκλωβισμού του μηχανήματος, οι οποίοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση(Ο Ε11 είχε πάρει κλίση  22˚με όριο ασφαλείας 26˚) με σύμμαχο μόνο την τεχνογνωσία , την τεράστια εμπειρία τους  , και τον υπέρμετρο ζήλο που τους διακατέχει έδωσαν μαθήματα εργασιακής ευσυνειδησίας και εργατικότητας και κατάφεραν  να απεγκλωβίσουν τον εκσκαφέα και μαζί το καλωδιόχημα  και τον ταινιόδρομο του με ελάχιστες μηχανικές ζημιές.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!

Η Διοίκηση της Επιχείρησης θα έπρεπε να αισθάνεται πολύ τυχερή που διαθέτει εργαζόμενους και στελέχη που τα δίνουν όλα για να μπορεί η επιχείρηση να λειτουργεί και να εξυπηρετεί χωρίς προβλήματα τα εκατομμύρια των Ελλήνων καταναλωτών  , αντίθετα όμως παρασυρόμενη από τον μεγάλο χαμό που συντελείται στην χώρα ,μας βλέπουν και μας συμπεριφέρονται όπως η κυβέρνηση σαν ένα κουτάκι που αντιπροσωπεύουμε έναν αριθμό.
Ζητάμε εδώ και τώρα προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού, ώστε η εμπειρία που διαθέτει το προσωπικό να μεταλαμπαδευτεί στους νέους συναδέλφους διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία και το μέλλον της Επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι του Λ.Κ. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ για άλλη μία φορά έδωσαν εξετάσεις με επιτυχία , στέλνοντας το μήνυμα στην Διεύθυνση για την αποτελεσματικότητα ,το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει και την σιγουριά ότι πρέπει να στηρίζονται πρώτα σ’αυτούς και όχι στον κάθε τυχόντα ΕΡΓΟΛΑΒΟ.

ΤΕΛΟΣ θα θέλαμε μια απάντηση από την Γ.Δ./ΟΡ για τον ρόλο που έπαιξε ένα πρώην στέλεχος του Λ.Κ.Μ. και τώρα είναι στην Γ.Δ./ΟΡ ,ήρθε πριν λίγες ημέρες στο χώρο του ορυχείου δεν συναντήθηκε με κανένα πήγε στον Ε11 έβγαλε φωτογραφίες και έφυγε.
Την ημέρα που το μηχάνημα ήταν σε οριζόντια θέση και έτοιμο να κάνει πορεία .παρουσιάστηκε στο χώρο ένας γερμανός “φωστήρας” ο οποίος ήρθε εκτάκτως από τάς Ινδίας με έξοδα της Επιχείρησης και έκπληκτος αναρωτιόταν για αυτό που έβλεπε.
ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ;;;
Δύο είναι οι εκδοχές
Για να συγχαρεί αυτοπροσώπως τους ανθρώπους που πέτυχαν αυτό το
αποτέλεσμα  ή
Για μία ακόμη φορά δείχνοντας την ανευθυνότητα τους και την τεχνική και
επιστημονική ανεπάρκεια τους έφεραν ακόμα έναν ακριβοπληρωμένο ειδικό
(όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια )  για να μας  σώσει φυσικά με το
αζημίωτο…)