Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΩΣ ΕΞΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ


ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΩΣ ΕΞΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ

 

  
Τέσσερις έως έξι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είναι υποψήφιες για πώληση σε ιδιώτες, ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Οι αποφάσεις της ΕΕ θα οριστικοποιηθούν μόλις η Κομισιόν ολοκληρώσει την σχετική «έρευνα αγοράς» και ο αριθμός των μονάδων που θα πουληθούν θα εξαρτηθεί από το αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν και ανταλλαγές ισχύος μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων παραγωγών, προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά του λιγνίτη.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους βουλευτές του νομού Φλώρινας, Γ. Λιάνη και Στ. Κωνσταντινίδη, και τους δύο δημάρχους των ενεργειακών δημάρχων Φλώρινας, Γ. Βοσκόπουλο, και Αμυνταίου, Μ. Ιωσηφίδη, για ενεργειακά θέματα, στην οποία συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης.

Υποψήφιες για πώληση μονάδες της ΔΕΗ φέρονται ως τώρα οι μονάδες Αμυνταίου, Φλώρινας, Αγ.Δημητρίου και Μεγαλόπολης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε επίσης τους δημάρχους ότι:

- Υπογράφηκε η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Λιγνιτωρυχείου Νοτίου Πεδίου Αχλάδας και το ΥΠΕΚΑ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τη ΔΕΗ για την διασφάλιση της μετεγκατάστασης σε επόμενη φάση των τριών οικισμών που συνδέονται με το Λιγνιτωρυχείο.

- Αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης σχετικά με τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να φέρει την πρόταση αυτή προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.

- Εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού του λιγνιτικού πόρου, ώστε να αυξηθούν ανάλογα τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών από τις μονάδες λιγνιτοπαραγωγής. Είναι έτοιμες οι αποφάσεις και επίκειται η κατανομή όλων των συμβασιοποιημένων έργων από τον υφιστάμενο Λιγνιτικό Πόρο για το 2011, ενώ ετοιμάζεται η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή πόρων στη νέα περίοδο 2012-2016.


απο naftemporiki.gr