Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΠΩΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΤΟΝ ΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ!

Tου “Αλιέως”

...ΔΕΗ όπως… RWE. Γερμανικά αρχίζουν να μαθαίνουν στην
ΔΕΗ, όπως προ ετών οι του ΟΤΕ με το που απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή ( αρχικά ) η Deutsche Telekom.

Εξηγούμεθα, καθώς η υπόθεση του δανεισμού της ΔΕΗ εξελίσσεται σε καθαρά γερμανική υπόθεση.Με ότι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια, αλλά καλού-κακού ας έχουν γνώση οι φύλακες. Συγκεκριμένα η εκταμίευση του δανείου των 739 εκατ. ευρώ για την κατασκευή σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαίδα, από την ΔΕΗ, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Αυτά τα 739 εκατ. ευρώ, λοιπόν, τα έχει αναλάβει ηγερμανική τράπεζα KfW ( η γνωστή που μέσω του Μνημονίου δανείζει και το ελληνικό Δημόσιο). 

Το συγκεκριμένο δάνειο το ασφαλίζει ο επίσης γερμανικός όμιλος Euler Hermes(οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων). Η ασφάλιση του δανείου έρχεται πακέτο με τον εξοπλισμό του εργοστασίου, που θα κατασκευαστεί στο την Babcock, επίσης γερμανική εταιρεία, μετοχικό μερίδιο της οποίας έχει αποκτήσει ηHitachi. Τώρα το ομολογιακό, που συνήψε η ΔΕΗ είναι 15ετές (με επιτόκιο κοντά στο 5%). Η  νέα λιγνιτική μονάδα θα κατασκευασθεί από κοινοπραξία- υπεργολάβος η Hitachi- στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η ΤΕΡΝΑ(των Γ. Περιστέρη- Ν. Κάμπα). 

Αυτά τα ολίγα για να μαθαίνουμε, πως γίνονται μεθοδικά και  σωστά οι δουλειές.

…και για να ενημερώνονται οι ΄΄ψυλιασμένοι΄΄ φίλοι του lobbystas ποιοί ξένοι και σε συνεργασία με ποιούς έλληνες αναλαμβάνουν τις new business στην ΄΄ελληνική αποικία χρέους΄΄.

http://lobbystasgr.blogspot.gr/2013/09/sprechen-sie-deutsch.html#more

Προκαταβολή 200 εκ. ευρώ ζητά από τη ΔΕΗ το ΥΠΟΙΚ για το "χαράτσι"



Ποσό της τάξης των 200 εκατ. καλείται να προκαταβάλει,σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", τον Οκτώβριο η ΔΕΗ, για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) -πρώην ΕΕΤΗΔΕ - που αφορά την περίοδο Οκτωβρίου 2013- Μαρτίου 2014.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μάλιστα ζητά η καταβολή του ποσού να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, γεγονός που θα επιτείνει άμεσα τα ελλείμματα της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ έπειτα από την επιβολή του ΕΕΤΑ για το 2013.
Εκτιμάται πως οι εισπράξεις του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, για το προσεχές εξάμηνο θα είναι περίπου 400-430 εκατ. ευρώ.
Από αυτά ζητά το κράτος να προκαταβληθούν τα μισά. Το ΕΕΤΑ για το 2013 καταβάλλεται σε πέντε ισόποσες δόσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδίδονται από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι το Φεβρουάριο του 2014.
Συνολικά, οι εισπράξεις από το ΕΕΤΑ του 2013 θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα προς τη ΔΕΗ, τα 830 εκατ. είναι δυνατό να εισπραχθούν (αφορούν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), όμως τα υπόλοιπα 300 εκατ. είναι αδύνατο καθώς πρόκειται για οφειλές από χρεοκοπημένες κυρίως επιχειρήσεις.

ΑΔΜΗΕ:«Διαρροές» για να πωληθεί κοψοχρονιά

Παιχνίδι απαξίωσης του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στήνεται τα τελευταία 24ωρα, με «διαρροές» για επιδιωκόμενο τίμημα που δεν θα ξεπερνά το 1/3 της αξίας των παγίων που έχει σήμερα ΑΔΜΗΕ.
Τις πληροφορίες φέρεται να διοχετεύουν στην αγορά μέλη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ εν όψει της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών υποδομών μέσα στο 2013, με την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται υπό μονοπωλιακό καθεστώς το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, τα περίπου 11.183 χιλιόμετρα υπέργειων, υπόγειων και υποθαλάσσιων γραμμών, υποσταθμών και κέντρων υψηλής και υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα μεταφέροντας ενέργεια από τους σταθμούς παραγωγής.
Η αξία του συστήματος
Σύμφωνα με τις «διαρροές» αυτές, παρ' ότι ακόμη δεν υπάρχει έκθεση αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή, η τρέχουσα αξία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 500 580 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η αποτίμηση των παγίων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ. είναι υπερδιπλάσια.
Στον ισολογισμό χρήσης 2012, το ενεργητικό της εταιρείας υπολογίζεται στο 1,545 δια ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια φτάνουν τα 935 εκατ. ευρώ. Παράλληλα και η ΡΑΕ, στην απόφαση που εξέδωσε πέρυσι για το ετήσιο κόστος συστήματος το 2012 και το 2013, δέχεται πως ο μέσος όρος των απασχολούμενων κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ (RAV) ανέρχεται σε 1,461 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι υπεραξίες που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή της αξίας των παγίων στις 31.12.2009.
Πρακτικά, αν οι πληροφορίες για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ έχουν βάση, σημαίνει ότι ο δυνητικός αγοραστής του 66% που θα πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της ΔΕΗ (σ.σ. κατέχει το 100% της θυγατρικής) θα κληθεί να καταβάλει τίμημα μόλις 330-380 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό είναι κυριολεκτικά «ψίχουλα», όχι μόνο επειδή ο ΑΔΜΗΕ δαπανά κάθε χρόνο περί τα 80 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις επέκτασης και συντήρησης του δικτύου του, το οποίο αποτιμάται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και επειδή ο μελλοντικός αγοραστής θα αποκτήσει σταθερά έσοδα 260 - 300 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση του δικτύου και ετήσια κέρδη ιι6 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός ΑΔΜΗΕ για τα κέρδη του 2013).
Τακτική ΔΕΣΦΑ
Ανάλογη τακτική ακολούθησαν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ και στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Το 66% της εταιρείας κατέληξε κατόπιν διαγωνισμού στην αζέρικη Socar έναντι τιμήματος 4θθ εκατ. ευρώ, όταν η πάγια περιουσία της ΔΕΣΦΑ φτάνει στο 1,25 δισ. ευρώ και το συνολικό ενεργητικό της ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ετήσια κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 112 εκατ. ευρώ (2012).
Ως «βαρίδια» για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ παρουσιάζονται από τη μια τα υψηλά χρέη ύψους 1,3 δισ. ευρώ που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία και αφετέρου η ανάγκη για τη χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στο δίκτυο μεταφοράς που πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, με κυριότερες αυτές των διασυνδέσεων του νησιωτικού με το ηπειρωτικό σύστημα (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.ά.).
Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαλλάσσει τον ΑΔΜΗΕ από τα χρέη, τα οποία θα μεταφερθούν μαζί με τις συναλλακτικές του δραστηριότητες σε άλλη θυγατρική, ώστε να παραδοθεί χωρίς οικονομικά βάρη στον ιδιωτικό τομέα. Το νέο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα, προβλέπει ότι θα πουληθεί απευθείας μέσω διαγωνισμού το 66% της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ το υπόλοιπο 34% θα το αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν θα αποζημιώσει με ρευστό ή με άλλο τρόπο τη ΔΕΗ.