Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Το σ.κ. δεν υποκύπτει σε εκφοβισμούς και απειλές


   Αθήνα 17/9/2013    

ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ!
Πιο συγκεκριμένα η Διοίκηση της ΔΕΗ απέστειλε εξώδικο κατά της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, για Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με τον τίτλο «ΕΝΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ», και αφορούσε το Κοινοπρακτικό Σχήμα ΔΕΗ-DAMCO για την δημιουργία franchise καταστημάτων όπου ως γνωστό η ΔΕΗ συμμετέχει με ποσοστό 49%.
Ενοχλήθηκε η Διοίκηση γιατί η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ δεσμευόμενη από τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ είχε διαφορετική άποψη για τα κοινοπρακτικά σχήματα, από αυτή της Διοίκησης.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να απειλεί και να επιχειρεί να φιμώσει, να χειραγωγήσει και να ελέγξει το ιστορικό σωματείο την ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα της Επιχείρησης, για το οποία «περί άλλων τυρβάζει», όπως:
             Το πρόσφατο black out της Σαντορίνης
             Τον έλεγχο των εργολάβων
             Το κλείσιμο των πρακτορείων πελατών
             Την κατολίσθηση της Μεγαλόπολης και μάλιστα σε καλοκαιρινή περίοδο
             Τα θανατηφόρα ατυχήματα
             Τα πρόστιμα της ΡΑΕ και τον αβανταδόρικο ρόλο που παίζει υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων
             Με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ που θησαυρίζουν σε βάρος της ΔΕΗ
             Με τις κλοπές των υλικών και των μετασχηματιστών
Δηλώνουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανένα εκφοβισμό και απειλή, γιατί η διαδρομή του έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Είμαστε αταλάντευτοι για την προστασία της ΔΕΗ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χαριστούμε σε μία διοίκηση η οποία συχνά-πυκνά επισκέπτεται το γραφείο του Εισαγγελέα για την λειτουργία της.
Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να απομακρύνει το συντομότερο την Διοίκηση αυτή, η οποία δυστυχώς δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και διασύρει την μεγαλύτερη επιχείρηση των εργαζομένων και του Ελληνικού Λαού.
Υ.Γ. Το εξώδικο γιατί συντάχτηκε από δικηγόρο εξωτερικό συνεργάτη της ΔΕΗ; Μήπως γιατί αρνήθηκαν οι συνάδελφοι δικηγόροι να εκτελέσουν μία τέτοια πράξη;
Γραφείο Τύπου



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Στην 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, 11.00—15.00


Παρά το ελάχιστο διάστημα για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης που αποφάσισε η ΓΣΕΕ οφείλουμε και μπορούμε να ενημερωθεί και να συμμετάσχει κάθε εργαζόμενος στην στάση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και της ΑΔΕΔΥ στις 11.30 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος.



            Η κινητοποίηση αποφασίσθηκε ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα της ΑΔΕΔΥ που την ίδια ημέρα ξεκινά 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Αποφασίσθηκε επίσης ως απόδειξη της αντίθεσης των εργαζομένων στην πολιτική της φτωχοποίησής μας, των απολύσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

 

            Δεν έχουμε αυταπάτες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στήριξε για πολλά χρόνια αυτές τις κυβερνήσεις και αυτές τις πολιτικές, είναι συνδημιουργός και ως εκ τούτου αναξιόπιστη στα μάτια και τα αυτιά κάθε εργαζόμενου. Οι όποιες κινητοποιήσεις εξαγγέλλει έχουν κάκιστη προετοιμασία και οδηγούν σε ελάχιστα αποτελέσματα και απογοητεύουν τους απεργούς.

 

            Το ίδιο συμβαίνει και στα συνδικάτα τα δικά μας στη ΔΕΗ και ιδιαίτερα στην ΓΕΝΟΠ. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (με όποια νέα ονομασία και αν εμφανίζονται) αφού πούλησε το 49% της ΔΕΗ εξυπηρετώντας τα σχέδια του ντόπιου και  ξένου κεφαλαίου, αφού κατακερμάτισε την ενιαία επιχείρηση σε πολλές μικρότερες τώρα δήθεν υπερασπίζετε μια πλήρως Δημόσια ΔΕΗ ! καμιά εμπιστοσύνη δεν τους έχουμε.




Η δήθεν αδυναμία του εργοδοτικού συνδικαλισμού να συγκροτήσει σε σώμα τα διοικητικά όργανα στην ΕΤΕ και την ΓΕΝΟΠ είναι ο νέος τρόπος τους για την εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής και την υπονόμευση της όποιας δυνατότητας υπάρχει για την ανατροπή της.

 

            Παλεύουμε για την επιτυχία της 4ωρης στάσης εργασίας ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης και ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.  Παλεύουμε σφυρηλατώντας το αντίπαλο δέος μέσα στο κίνημα που είναι οι ταξικά και αγωνιστικά προσανατολισμένες δυνάμεις. Παλεύουμε υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του άνεργου. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και υγεία. Παλεύουμε για εργαζόμενους χωρίς αφεντικά για ΔΕΗ κοινωνικοποιημένη με εργατικό έλεγχο.

 

ΑΣΣΕ/ΔΕΗ -   Σεπτέμβρης 2013/2

Στίγκλιτς: Ο «αργός θάνατος» της μεσαίας τάξης



Το ανώτατο 1% παίρνει το 20% του ΑΕΠ, λέει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος. Το 95% των κερδών της περιόδου 2009-2012 απορροφήθηκε από αυτό το 1%, ενώ η μεσαία τάξη γύρισε δύο δεκαετίες πίσω. Η αμερικανική οικονομία είναι άρρωστη και αιτία είναι η ανισότητα. 
Με μία αιχμηρή ομιλία στο συνέδριο AFL-CIO, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προκάλεσε και πάλι έντονες συζητήσεις. Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρό του βρέθηκε η ανισότητα, που για τον ίδιο είναι η εστία όλων των κακών της οικονομίας, και παρέθεσε στοιχεία που σοκάρουν.
«Είμαι οικονομολόγος, μελετώ πώς λειτουργούν ή δεν λειτουργούν οι οικονομίες. Και για μένα είναι σαφές ότι η οικονομία μας είναι άρρωστη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας από τους λόγους είναι η ανισότητα», ανέφερε στην ομιλία του και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουν τα στοιχεία: ενώ η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων εκτοξεύθηκε, οι μισθοί έμειναν στάσιμοι. Από το 1979 η παραγωγικότητα ανά ώρα ενισχύθηκε κατά 40%, αλλά οι μισθοί ελάχιστα μεταβλήθηκαν. Εν τω μεταξύ, το ανώτατο 1% παίρνει ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% του ΑΕΠ».

«Η Μεγάλη Ύφεση έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ορισμένοι λένε ότι η ύφεση έληξε το 2009. Για τους περισσότερους Αμερικανούς όμως αυτό δεν είναι σωστό. Το 95% των κερδών από το 2009 μέχρι το 2012 απορροφήθηκε από το ανώτατο 1%. Οι υπόλοιποι, το 99% δηλαδή, ποτέ δεν ανέκαμψαν πραγματικά. Περισσότεροι από 20 εκατ. Αμερικανοί που θα ήθελαν εργασία πλήρους απασχόλησης δεν μπορούν να τη βρουν, τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από ό,τι πριν από μιάμιση δεκαετία, ο πλούτος της μεσαίας τάξης έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ δύο δεκαετιών».
«Έχουμε γίνει η προηγμένη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανισότητας, με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και υποφέρει», συνέχισε.
«Το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου μου 'Το Τίμημα της Ανισότητας' είναι πως όλοι μας, πλούσιοι και φτωχοί, πληρώνουμε το τίμημα αυτού του διευρυμένου χάσματος. Και αυτή η ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι κάτι που απλώς μας συνέβη. Δεν είναι αποτέλεσμα των φυσικών νόμων ή των οικονομικών κανόνων. Αντιθέτως, είναι κάτι που εμείς δημιουργήσαμε με τις πολιτικές μας, με όσα κάνουμε».
Κι ακόμα σημείωσε: «Εμείς δημιουργήσαμε αυτήν την ανισότητα -στην πραγματικότητα την επιλέξαμε-με νόμους που αποδυνάμωσαν τα συνδικάτα, που συρρίκνωσαν τον ελάχιστο μισθό στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1950 σε πραγματικούς όρους, με νόμους που επέτρεψαν στους διευθύνοντες συμβούλους να παίρνουν μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής πίτας, με νόμους περί χρεοκοπιών που έφεραν τις τοξικές καινοτομίες της Wall Street πριν από τους εργαζόμενους. Καταστήσαμε σχεδόνανέφικτη την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Υποεπενδύσαμε στην παιδεία. Φορολογήσαμε τους τζογαδόρους στο χρηματιστήριο με συντελεστές μικρότερους από ό,τι τους εργαζόμενους και ενθαρρύναμε τις επενδύσεις στο εξωτερικό αντί και στο εσωτερικό.
Ας είμαστε σαφείς: Η οικονομία μας δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργεί μία εύρυθμη οικονομία. Έχουμε τεράστιο αριθμό ανικανοποίητων αναγκών, αλλά άεργους εργαζόμενους και μηχανές. Έχουμε γέφυρες που χρειάζονται ανακατασκευή, δρόμους και σχολεία που πρέπει να χτίσουμε. Έχουμε φοιτητές που χρειάζονται εκπαίδευση του 21ου αιώνα, αλλά απολύουμε τους δασκάλους. Έχουμε άδεια σπίτια και άστεγους ανθρώπους. Έχουμε πλούσιες τράπεζες που δεν δανείζουν στις μικρές μας επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούν τον πλούτο και την ευφυΐα τους για να χειραγωγούν τις αγορές και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με ληστρικό δανεισμό».
euro2day 

ΣΟΚ: Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΕΛΕΙ 2 ΧΙΛΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ!



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ από το ΕΓΚΥΡΟ περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

Σήμα για επίσπευση των διαδικασιών εξόδου από την εργασία για χιλιάδες εργαζόμενους στη ΔΕΚΟ στέλνει ξεκάθαρα η ΚΟΜΙΣΙΟΝ.. Όπως μάλιστα, διευκρίνησε μέλος της TASK FORCE, που διατηρεί την ανωνυμία του, στο «σκέλος της διοικητικής μεταρύθμισης η Ελλάδα δεν τα έχει πάει καλά», μιλώντας για ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ακόμα και μέσα στον Αύγουστο
Πληροφορίες μας, λοιπόν αναφέρουν πως ήδη για τη ΔΕΗ έχει υπάρξει μία πρώτη συζήτηση για την έξοδο 2000 χιλιάδων- ίσως και περισσοτέρων- εργαζομένων και για το λόγο αυτό παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Φωτόπουλος, γνωρίζοντας πως δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή τη νομοτελειακή κατάσταση.  
Ανάλογη θα είναι και η πορεία για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ενώ ως κομβικό σημείο για την έναρξη  των μαζικών αυτών αποχωρήσεων ορίζεται το φθινόπωρο.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι


Ερώτηση προς τους υπουργός ΠΕΚΑ και Ναυτιλίας αναφορικά με
τη λειτουργία της μονάδας Φυσικού Αερίου Αλιβερίου της ΔΕΗ κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αναλυτικά, η  ερώτηση έχει ως εξής:
"Ο Υπουργός  Ναυτιλίας και Αιγαίου με πρόσφατη απόφασή του ανακαλεί την  0322.32/02/11/10-6- 11  σύμφωνη γνώμη του « για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης  χώρου εντός ζώνης, Λιμένα Αλιβερίου, στη θέση Κάραβος για τη λειτουργία της ΔΕΗ».
Με την ενέργειά του αυτή  θέτει σε κίνδυνο την αποδοτική λειτουργία της μεγαλύτερης επένδυσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχει γίνει στην Εύβοια τις τελευταίες δεκαετίες. Η μονάδα Ν5 του ΑΗΣ Αλιβερίου είναι σύγχρονη , συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρενέργειας από φυσικό αέριο ισχύος 417 MW και με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης σε σύγκριση με τις άλλες ανταγωνιστικές της (Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ). Μάλιστα λόγω και της περιβαλλοντικής της απόδοσης αλλά και του υψηλού βαθμού παραγωγικής απόδοσης προτάσσεται στο σύστημα διαχείρισης ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τίθεται πρώτη σε λειτουργία έναντι των άλλων τριών ανταγωνιστών.
Σημειώνεται δε ότι υπάρχει συμφωνητικό παραχώρησης των τμημάτων της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της περιοχής μεταξύ ΔΕΗ και Ο.Λ.Ν.Ε. (αρ.πρ.598 της 30-08-13) για χρήση της χερσαίας ζώνης  του λιμένα Αλιβερίου για το διάστημα 01-07-2011 έως 30-06-2014 έναντι τιμήματος 612.000 ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν αν το αρμόδιο Υπουργείο έδειχνε το ίδιο «ζήλο» και για την αξιοποίηση των άλλων υπολειτουργούντων ή αδρανών λιμανιών της Εύβοιας. Αντίθετα με μυστήριο τρόπο φρενάρονται  όλα τα αναπτυξιακά έργα για τα λιμάνια του νομού , όπως η μεταφορά του λιμένος Χαλκίδας, η αξιοποίηση του λιμανιού της ΣΕΛΜΑΝ, τα αντίστοιχα της  ΙΝΤΕΡΚΕΜ, της  ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, της Σόγια στα Πολιτικά, της Κύμης, του Μαντουδίου κλπ.
Επίσης σημειώνουμε ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου υπήρξαν καταγγελίες για διάφορες ύποπτες μεθοδεύσεις που οδήγησαν το συνολικό τελικό κόστος κατασκευής σχεδόν στο διπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού, πράγμα για το οποίο έχει επιληφθεί και η Δικαιοσύνη. Με ανησυχία όμως και σήμερα ακόμη βλέπουμε ότι οι μεθοδεύσεις εναντίον της νέας μονάδας, που εγκαινιάστηκε προ μηνός, συνεχίζονται. .
Επειδή:
Απειλείται η λειτουργία ενός καινούργιου εργοστασίου, όπου ο Ελληνικός Λαός  το έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής Αλιβερίου , σύμφωνα και με πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, είναι σημαντικές για την ηλεκτροδότηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και για τη κάλυψη των αναγκών της χώρας μας.
Υπάρχει  άγνοια για τις επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον  από την  υπογραφή της ανάκλησης και την έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών.
Είναι παράλογο να θιγούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας και να οδηγηθεί στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό μια ολόκληρη κοινωνία, στερώντας της  ένα σημαντικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.
Η δημιουργία νέων και η διατήρηση υπαρχόντων θέσεων εργασίας είναι κρίσιμη για την ανασυγκρότηση της παραγωγής και του κοινωνικού ιστού.
Ερωτώνται
οι κ.κ. Υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ναυτιλίας:
Πως σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε ως αποτέλεσμα της προχειρότητας σχεδιασμού και της έλλειψης συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών; Σκοπεύουν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να δημιουργήσουν  ζημιά στο δημόσιο συμφέρον αλλά και  να καταλογίσουν ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν;
Πως οι αρμόδιες νομικές διευθύνσεις του ΥΠΕΚΑ και του ΥΝ&Α αμέλησαν να ελέγξουν κατά το νόμο τις σχετικές μελέτες (συμπεριλαμβανομένης και της ΜΠΕ) και οδήγησαν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους στην αναφερόμενη «πλάνη περί τα πράγματα»;
Γνωρίζει ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου που υπέγραψε τη σχετική ανάκληση τις δραματικές και τεράστιες επιπτώσεις της απόφασής του για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον; Πως σκοπεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του  να επικαιροποιήσουν τεχνικά και επιστημονικά και με αδιάβλητο τρόπο ασαφείς καθορισμούς του Β.Δ. του 1953 περί «νοητής γραμμής» της χερσαίας ζώνης; και Έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου όραμα και σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ολόπλευρη αξιοποίηση των αργούντων και υπολειτουργούντων λιμανιών της Εύβοιας;


Οι ερωτώντες  βουλευτές
Αποστόλου Βαγγέλης
Πετράκος Αθανάσιος"