Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ – Τι θα γίνει με τα ανεξάρτητα Ταμεία

- Οι ενιαίες εισφορές κόβουν τις συντάξεις πρώην υπαλλήλων
ΔΕΚΟ και Τραπεζών 
- Μεγάλες μειώσεις στονΟΑΕΕ για να μην έρθει το “κραχ” στο ταμείο
- Πως θα εφαρμοστούν από το 2014 οι αυτόματεςμειώσεις 20% στις συντάξεις

Μόνο μειώσεις έχει να φέρει το νέο ασφαλιστικό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ σχεδόν όλων των ασφαλισμένων σε κάθε ταμείο. Το νέο ασφαλιστικό έρχεται με οκτώ βασικές αλλαγές και αλλάζει τα δεδομένα. Αρχή από το 2014 με μειώσεις που φτάνουν ως και το 20%. 
Μια από τις βασικές αλλαγές που έρχονται αφορά στη συγχώνευση των 60 ασφαλιστικών κλάδων που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί στα βασικά Ταμεία ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΕΤΑΠ ΜΜΕΟΓΑ Δημόσιο και ΝΑΤ.
 
Παράλληλα θα ξεκινήσει σε όλα τα ταμεία το ενιαίο σύστημα εισφορών από το 2014.
 

Ως και 20% οι μειώσεις που έρχονται το 2014
Και μόνο αυτό αρκεί για να φέρει μεγάλες μειώσεις στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, ενώ μεγάλες αναμένεται να είναι και οι μειώσεις στον ΟΑΕΕ που βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου του υπαλλήλου.

Θα δημιουργηθεί ανά ταμείο ένα ενιαίο λογιστήριο έτσι ώστε από το 2014 να έρθουν και οι αυτόματες μειώσεις βάσει το νέου υπολογισμού που θα κινηθούν κοντά στο 20%.
Το κράτος θα διασφαλίζει μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ
Παράλληλα θα έρθει και ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο με βάσει μια σειρά από παράγοντες και φυσικά ανάλογα με τα οικονομικά του Ταμείου που θα σημάνει και διαφορετικό εφάπαξ ανά... έτος!

Θέσπιση της βασικής σύνταξης που θα επιδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους και θα είναι στα 360 ευρώ με τα ποσά από 'κει και πάνω να... παίζουν ανά ταμείο με βάση τα οικονομικά του.


 http://www.newsit.gr/

Από πανάκεια, πονοκέφαλος τα φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ε.Ε.



Δεν μας φταιει δηλαδή το χρηματιστήριο των ρύπων, ουτε η πολιτική της Ευρωπαικής ενωσης, ούτε τα υπερκερδη των ιδιωτικών εταιριών ρεύματος στην ΕΕ. Φταιει ο χειμώνας λιγο που δεν εχει ηλιοφάνεια και κυριως...τα φωτοβολταικά! 
  
«Ενοχοποιούνται» για τις υψηλές τιμές ρεύματος και τον κίνδυνο μπλακ άουτ.
Της Χρύσας Λιάγγου
Ενα μείζον θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη, επανέφερε στο προσκήνιο η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το «ξεπάγωμα» φωτοβολταϊκών
επενδύσεων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και τελικά αποσύρθηκε έπειτα από αίτημα του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Οι ΑΠΕ και η πολιτική που ακολούθησε η Ε.Ε. για την
προώθησή τους, διασφαλίζοντας εγγυημένες τιμές και προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα, ενοχοποιούνται σήμερα όχι μόνο για τις υψηλές τιμές ρεύματος και τις επιπτώσεις αυτού στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για την ενεργειακή ανεπάρκεια της Ευρώπης και τον κίνδυνο μπλακ άουτ σε ολόκληρη την ήπειρο.Λάθος πολιτική
Η άποψη που εξέφρασε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι η «πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ ήταν λανθασμένη» κερδίζει συνεχώς έδαφος στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Η πολιτική αυτή έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει παροπλίσει συμβατικές μονάδες παραγωγής (φυσικού αερίου και άνθρακα). αφού η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της ύφεσης σημαντικά και καλύπτεται κατά προτεραιότητα από τις ΑΠΕ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη για τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 17% και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές 21%.

Οι κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, προσπαθώντας να πείσουν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για ένα συνολικότερο επαναπροσδιορισμό της, που θα λαμβάνει υπόψη και τις εξελίξεις στο μέτωπο των ορυκτών καυσίμων, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και το σχιστολιθικό πετρέλαιο που έχουν μεταβάλει σημαντικά τα οικονομικά του κλάδου ενέργειας διεθνώς. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δέκα εταιρειών που αποτελούν το λεγόμενο γκρουπ «Μαgritte» και είναι οι επικεφαλής της γαλλικής GDF Suez, των γερμανικών RWE και E.ON, των ισπανικών Iberdrola και Gas Natural, των ιταλικών Enel και Εni, της σουηδικής Vattenfall, της τσεχικής CEZ και της ολλανδικής Gas Terra ταξίδεψαν προ διημέρου στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν αξιωματούχους της Ε.Ε. για τους επερχόμενους κινδύνους στον τομέα της ενέργειας.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να ασκηθεί μια πίεση εν όψει της συνόδου κορυφής για την ενέργεια, που θα γίνει στις αρχές του 2014 για να τεθεί στην ατζέντα το ζήτημα της κατάργησης των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ. Οι επικεφαλής του «Μαgritte», που ελέγχει περίπου το 50% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική επειδή απέτυχε στον τριπλό στόχο της μείωσης των τιμών ρεύματος, του περιορισμού της εκποπής διοξειδίου του άνθρακα και της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Το γκρουπ των «10» προειδοποίησε ακόμη και για μπλακ άουτ στην Ευρώπη, αφού οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο και πολλές θερμικές μονάδες έχουν κλείσει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης που μείωσαν τη ζήτηση.

Σήμα κινδύνου
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα SOS στην Ευρώπη, όχι για τις εταιρείες ούτε για τον κλάδο μας, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της. Μια ευημερούσα κοινωνία δεν μπορεί να ευημερεί χωρίς τις κατάλληλες ενεργειακές υποδομές και οι υποδομές μας βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής RWE Πέτερ Τέριουμ. Ο επικεφαλής της Ε.ΟΝ Γιοχάνες Τίεσεν απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ε.Ε. για πιθανή μαζική έξοδο από την Ευρώπη της βαριάς βιομηχανίας λόγω της ανισορροπίας στο ενεργειακό κόστος μεταξύ καταναλωτών σε Ευρώπη και Αμερική, λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχουν αποκτήσει οι ΗΠΑ με την αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου. Το μεγαλύτερο προβλημα σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια ρεύματος εμφανίζει η Βρετανία.

Η National Grid προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός ενεργειακού μπλακ άουτ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και προανήγγειλε τη λήψη έκτακτων μέτρων. Εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, δήλωσε ο Chris Train, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, το «μαξιλάρι ασφαλείας» ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχωρήσει κάτω από το 5% και θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007. Για αυξημένο κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη κάνει λόγο και η γαλλική εταιρεία συμβούλων Gap Gemini, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην πολιτική των ΑΠΕ.


πηγη http://www.kathimerini

Μύθοι και αλήθειες για τα αναψυκτικά: Τι να προσέχεις για το παιδί σου


«Αναψυκτικά και παιδιά»: μια σχέση αγάπης και μίσους, εφόσον τα παιδιά ζητάνε συχνά το αγαπημένο τους αναψυκτικό, ενώ οι γονείς βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα απαγορεύσεων και τα «κυνηγούν» για να μην το καταναλώνουν.
Ο λόγος είναι πάντα σαφής για τους γονείς, αφού αποτελεί αξίωμα γι’ αυτούς ότι «είναι κακά» και ότι «δεν πρέπει να τα πίνουμε». Από την άλλη, τα παιδιά τα αποζητούν. Τελικά, ποια είναι η αλήθεια; Τα αναψυκτικά παχαίνουν, χαλάνε τα δόντια, δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε ή να μεγαλώσουμε; Και γιατί οι μεγάλοι μπορούν να τα πίνουν, ενώ τα παιδιά όχι;
Τα αναψυκτικά σχετίζονται με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας;
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη -και όχι light αναψυκτικών- αυξάνει το σωματικό βάρος. Μάλιστα, έχει αναφερθεί αύξηση της πιθανότητας κατά 60% να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο. Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι μόνο το 5% αυτής της αύξησης μπορεί να αποδοθεί στα ζαχαρούχα ποτά, και αυτό χωρίς να διαπιστώνεται σαφής σχέση αιτίας-αποτελέσματος. 
Λεπτομερείς μελέτες των διατροφικών συνηθειών μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φταίει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, παρά οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη. Εξάλλου, πάντοτε υπάρχει και η λύση των lightαναψυκτικών, των οποίων η ασφάλεια έχει διαπιστωθεί σε πολλές μελέτες (όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα επικινδυνότητας σε σχέση με τη φυσιολογική κατανάλωσή τους).
Tα αναψυκτικά περιορίζουν την απορρόφηση ασβεστίου;
Καταρχήν, όλοι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο περιορίζει την απορρόφηση ασβεστίου και, κατά συνέπεια, «συνεισφέρει» στο να μην έχουν τα παιδιά γερό σκελετό. Είναι όμως έτσι; Αν σκεφτούμε ότι η πρόσληψη αναψυκτικών αυξάνει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα, αλλά ότι αυτή η απώλεια ισοσκελίζεται με μειωμένη απώλεια ασβεστίου αργότερα εντός της ίδιας ημέρας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επίδραση είναι μηδαμινή. Εντούτοις, τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερα αναψυκτικά παρουσιάζουν μειωμένη πρόσληψη γαλακτοκομικών. Μήπως, όμως, οι γονείς αυτών των παιδιών δεν προσλαμβάνουν αρκετά γαλακτοκομικά;
Η διατροφή μας και τα τρόφιμα που επιλέγουμε είναι αποτέλεσμα μιας περίπλοκης διαδικασίας. Αν οι γονείς δεν παρέμβουν στοχευμένα και στα σημεία που πραγματικά χρειάζεται, δεν πρόκειται να έχουν σημαντική επίδραση στο διαιτολόγιο των παιδιών τους και στις συνήθειες που αναπτύσσουν και επηρεάζουν την υγεία τους. Ας δούμε, όμως, και τις υπόλοιπες κατηγορίες ενάντια στα αναψυκτικά, γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω θα μπορούσαν απλά να είναι ένα αναγκαίο κακό, αλλά πάντως κακό σε κάθε περίπτωση. Έως τώρα μπορεί να μην έχει φανεί ότι είναι απαραιτήτως κακά, αλλά «μηδένα προ του τέλους μακάριζε»
Tα αναψυκτικά περιέχουν οξέα και ζάχαρη, τα οποία καταστρέφουν τα δόντια. Είναι αλήθεια;
Αυτήν τη φράση θα την ακούσετε συχνά από τον παιδίατρο και τον οδοντίατρο, οι οποίοι δεν έχουν άδικο. Αλλά μήπως την ίδια περιεκτικότητα δεν έχουν και οι χυμοί; Μήπως κι αυτοί πρέπει να απαγορευτούν; Η απάντηση μπορεί να είναι αβίαστα «ναι, ας τρώνε τα παιδιά φρούτα», αλλά δυστυχώς όταν φτάνουμε στο σημείο να εφαρμόσουμε αυτή την οδηγία, αρχίζουν τα δύσκολα. Αυτή είναι η διαφορά του διαιτολόγου από τους άλλους επιστήμονες υγείας: ο διαιτολόγος βρίσκει τρόπους για να εφαρμόσει μια διαιτητική οδηγία, δεν την διατυπώνει απλά. Στη διαδικασία της υλοποίησης απαιτείται ευρηματικότητα και σωστή καθοδήγηση προς τους γονείς. Χρειάζεται, επίσης, να ακριβολογούμε. Διότι τα οξέα και η ζάχαρη διαβρώνουν τα δόντια όσο βρίσκονται σε επαφή με αυτά. Άρα όταν προσλαμβάνονται με τη μορφή υγρού έχουν τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση.
Τελικά, μάλλον είναι σημαντικότερο να αναφέρει ο γιατρός ότι πρέπει να υπάρχει καλή στοματική υγιεινή και τακτική φροντίδα των δοντιών, και ο διαιτολόγος θα φροντίσει ώστε η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στη δίαιτα να είναι η ενδεδειγμένη όσον αφορά τη γενικότερη υγεία του παιδιού, αλλά και την έμφυτη αναζήτηση της γλυκύτητας, η οποία υφίσταται σε όλους τους ανθρώπους από τη στιγμή που γεννιούνται.
Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, υπάρχει μόνο καλή και κακή διατροφή. Εφόσον κάποιο τρόφιμο είναι βρώσιμο ή ένα ποτό πόσιμο, άρα δεν αποτελεί δηλητήριο και δεν προκαλεί άμεσα ή έμμεσα βλάβη σε οποιαδήποτε ποσότητα ή συχνότητα και αν καταναλώνεται, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακό ή απαγορευτικό. Όλα, λοιπόν, εξαρτώνται από τις συνήθειες κατανάλωσής του. Από την άλλη, πόσοι γνωρίζουν ότι το γνωστότερο καφεϊνούχο αναψυκτικό δεν περιέχει συντηρητικά, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν τα χρειάζεται; Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να το δούμε κάποια άλλη φορά. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αναψυκτικά, δεν φαίνεται ότι η ζάχαρη ή η καφεΐνη που περιέχουν κάποια από αυτά προκαλούν εθισμό ή υπερκινητικότητα και διαταραχές του ύπνου όταν καταναλώνονται σε φυσιολογικές ποσότητες.
Εάν κάποιος γονέας επιτρέπει στο παιδί του να αντικαταστήσει το νερό με αναψυκτικό ή χυμό ή τσάι ή καφέ, ή ακόμη και με γάλα, τότε πιθανώς να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας. Όταν, όμως, υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή ποτού δεν υπάρχει πρόβλημα. Και όχι ότι τα αναψυκτικά δεν είναι καλό και θρεπτικό τρόφιμο, για την ακρίβεια δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, εκτός του νερού που περιέχουν και συνεισφέρει στην ενυδάτωση του παιδιού.

ΠΗΓΗ: familylife.gr

Aνεξέλεγκτες οι αντιδράσεις...



Με δηλώσεις Κυβερνητικών παραγόντων και στη συνέχεια διαψεύσεις, επιχειρούν να παίξουν με τα νεύρα μας, εξαγγέλλοντας νέες μειώσεις  στους μισθούς και τις συντάξεις και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας  συνταξιοδότησης.
Στο στόχαστρο  ξαναβάζουν τις ΔΕΚΟ και τα δήθεν ευγενή Ταμεία, με στόχο να ξεδιπλώσουν το σχέδιο σπίλωσης και στιγματισμού, καλλιεργώντας το γνωστό σενάριο περί δήθεν προνομιούχων.
Αφού διέλυσαν το Ασφαλιστικό και έχουν βάλει σε αμφισβήτηση τον Πάγιο πόρο και την Ασφαλιστική μας περιουσία, επιχειρούν τώρα να υλοποιήσουν το πρόγραμμα ξεπουλήματος του  ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενοι την “νάρκωση” της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και την αντιπαλότητα των μνηστήρων της.
Πρέπει όμως να λάβουν υπόψη τους ότι η αγανάκτηση των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων κορυφώνεται και οι αντιδράσεις πιθανά να είναι ανεξέλεγκτες.

Έντονη κριτική Οικολόγων Πρασίνων στα λεγόμενα Τσίπρα για ΑΔΜΗΕ


Άγνοια ή αδιαφορία προσάπτουν στον αρχηγό της αξιωματικής 
αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την ομιλία του στους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε πως είτε αγνοεί, είτε αδιαφορεία για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα σύστημα ηλεκτρισμού.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στον ΑΔΜΗΕ ο κ. Τσίπρας δυστυχώς έδειξε πως είτε αγνοεί είτε αδιαφορεί για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα σύστημα ηλεκτρισμού. Και δεν ήταν μόνο η αναφορά του στην ΟΥΛΕΝ και την ΠΑΟΥΕΡ αλλά το ίδιο το περιεχόμενο της ομιλίας του που θύμιζε τον περασμένο αιώνα.
Σε μια ομιλία 4100 λέξεων που καλύπτει συνολικά τον ελληνικό τομέα ηλεκτρισμού, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στη ρύπανση, τη δημόσια υγεία, την κλιματική αλλαγή, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα έξυπνα δίκτυα, τη διαχείριση ζήτησης, την αποκεντρωμένη παραγωγή, τα οικιακά συστήματα, τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, την έρευνα και καινοτομία.
Χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «ατμομηχανή ανάπτυξης» της χώρας αλλά δε βρήκε κάτι να πει για το πόσο αυτή η ατμομηχανή σακάτεψε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ή για το πόσο υπονόμευσε εναλλακτικές επιλογές βιωσιμότητας, καινοτομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Αναφέρθηκε στην «αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» χωρίς να διευκρινίσει αν αυτή θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στο λιγνίτη και τους υδρογονάνθρακες.
Τόνισε δυο φορές πως «δεν μπορούμε να παίζουμε» με το ενεργειακό μας μέλλον αλλά το κόμμα του εξακολουθεί να μην έχει ούτε μία ξεκάθαρη πρόταση για το ενεργειακό:
Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο κεφάλαιο για τα δημοσιονομικά (ως πηγές νέων πόρων) και σε εκείνο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας δίνει έμφαση στην "περιβαλλοντικά ασφαλή" αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου υπό δημόσιο φορέα. Σε ποια ακριβώς ορυκτά, σε ποιες περιοχές της χώρας και με τι υποδομές μεταφοράς αναφέρονται;
-Πόσες νέες λιγνιτικές μονάδες (και μονάδες μαζούτ στα νησιά) ζητά τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να κατασκευαστούν ακόμα και με πόσες επιδοτήσεις από δημόσιους πόρους;
Την ίδια στιγμή που το ενεργειακό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι η επιστροφή στις δεκαετίες του 50 και 60, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς μια ενεργειακή επανάσταση φαίνεται πως ξεκινά:
-Ακόμα και χρηματοπιστωτικοί αναλυτές (της Citi, της Deutsche Bank και της UBS μεταξύ άλλων) προειδοποιούν πως η ραγδαία μείωση του κόστους των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας και η ανάπτυξη τεχνολογιών μικρο-δικτύων απειλούν την ίδια τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των παραδοσιακών μεγάλων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού. Το μέλλον του τομέα φαίνεται να ανήκει στις μικρές τοπικές εταιρίες, ιδιαίτερα τις κοινωνικές, δημοτικές και συνεταιριστικές.
-Στη Γερμανία (και όλο και περισσότερο και σε άλλες χώρες) σχεδόν το 50% των εγκαταστάσεων ΑΠΕ ανήκει σε νοικοκυριά και αγρότες, δεκάδες Δήμοι έχουν αγοράσει και διαχειρίζονται οι ίδιοι τα δίκτυα ηλεκτρισμού τους ενώ 656 συνεταιριστικές επιχειρήσεις με 136 χιλιάδες μέλη έχουν επενδύσει συνολικά 1,2 δισ. σε έργα ΑΠΕ.
Όντως, με το ενεργειακό μας μέλλον, τη δημόσια υγεία, την προστασία του κλίματος, την ενεργειακή δημοκρατία δεν μπορούμε να παίζουμε. Πρέπει επιτέλους να ανοίξει ένας ευρύς και τεκμηριωμένος διάλογος για όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα με όλα τα κόμματα να τοποθετούνται υπεύθυνα και συγκεκριμένα».

http://www.energypress.gr/

Περιορισμός Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης Λόγω Ρύπανσης

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις εσπνεύσιμων αιωρουμένων σωματιδίων, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των σταθμών του δικτύου μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας που λειτουργεί η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης –Πτολεμαΐδας-Φλώρινας.
Το φαινόμενο παρατηρείται συστηματικά κάθε έτος αυτή την εποχή και οφείλεται στο συνδυασμό των καιρικών συνθηκών και των εποχικών δραστηριοτήτων, κυρίως του αγροτικού τομέα, και συγκεκριμένα:
1. Στις πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου (κατάσταση άπνοιας) και στη συχνή εναλλαγή της διεύθυνσής του μέσα στο 24ωρο, που έχει ως αποτέλεσμα το διασκορπισμό των αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του λεκανοπεδίου, αλλά όχι τη μεταφορά τους έξω από αυτό.
2. Στις θερμοκρασιακές αναστροφές, που εμποδίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες κυρίως, την καθ΄ύψος ανάδευση των αερίων μαζών, επιτείνουν τη συσσώρευση των αιωρουμένων σωματιδίων σε χαμηλό ύψος σε όλη την έκταση της κοιλάδας.
3. Στην παρατεταμένη, με μικρά διαλείμματα, έλλειψη βροχοπτώσεων που έχει ως επακόλουθο την απουσία ενός σημαντικού παράγοντα καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, με την ξηρότητα του εδάφους γίνεται εύκολη η επαναιώρηση των αιρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
4. Στην εποχική καύση των καταλοίπων (καλαμιών) από τις καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού κλπ., στα χωράφια της περιοχής, από τις οποίες διασκορπίζονται σε χαμηλό ύψος σωματίδια καπνού σε όλη την έκταση του Λεκανοπεδίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
Η ΔΕΗ Α.Ε., με την εκδήλωση του προβλήματος και λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες (αίθριος καιρός, απουσία βροχοπτώσεων και πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου ή και άπνοιας), προχώρησε αμέσως στη λήψη μέτρων περιορισμού των δικών της δραστηριοτήτων, για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι τα ακόλουθα:
1. Μείωση του φορτίου των Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
2. Εντατικοποίηση των διαβροχών σε όλα τα Ορυχεία.
3. Περιορισμό στο απολύτως απαραίτητο της δραστηριότητας του ντηζελοκίνητου εξοπλισμού των Ορυχείων (εργολάβοι) για το διήμερο 25-26/10/2013.
Παράλληλα, η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση για την άμεση διακοπή της καύσης των καλαμιών στα χωράφια της περιοχής και την ορθή λειτουργία των οικιακών συσκευών θέρμανσης με καύση βιομάζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Αναρτήθηκε από 

Αλλαγές στα όρια ηλικίας - Καμία σύνταξη πριν από τα 62. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΥΒΑΕ;

Η επόμενη παρέμβαση της Κυβέρνησης εστιάζεται στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσω της κατάργησης εξαιρέσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων.
«Ανοίγει» εκ νέου το ασφαλιστικό μετά και τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στη Βουλή. Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1/1/2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1/6/2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε περικοπές σε εφάπαξ που θα ανέλθουν έως και 80%, καθώς υπολείπονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Ακόμη ο υπουργός Εργασίας έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει ότι «ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική
αλλαγή». Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών «προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα».

Σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, η εφαρμογή του νόμου θα φέρει νέες περικοπές σε συντάξεις που θα λάβουν κυρίως 250.000 ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και του πρώην ΤΕΒΕ, αλλά και ανεξάρτητα απασχολούμενοι (δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί) ηλικίας άνω των 55 ετών. Όπως εκτιμάται, για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες η μείωση θα αγγίξει -κατά περίπτωση- ακόμη και το 40%, ενώ για το ΤΕΒΕ θα ξεπεράσει το 10%.

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε στη Βουλή για άλλη μια φορά ότι δεν θα θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι, διαβεβαιώνοντας για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι ασφαλισμένοι των ταμείων που έχουν υπαχθεί στο ΙΚΑ ή ενοποιηθεί στον ΟΑΕΕ καλύπτονται ήδη από ενιαίους όρους συνταξιοδότησης.

Καμία σύνταξη πριν από τα 62

Η επόμενη παρέμβαση της Κυβέρνησης εστιάζεται στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσω της κατάργησης εξαιρέσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων. Υπολογίζεται ότι θα θιγούν περίπου 350.000 ασφαλισμένοι -ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν και στην κατηγορία που θα δεχθεί παρέμβαση στο ύψος της σύνταξης. Συγκεκριμένα αναμένεται να διακοπεί η συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος, περίπου 350.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α), προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση για το 2014.
Πρόκειται για ασφαλισμένους πριν από το 1983 ειδικών ταμείων, αυτοαπασχολούμενους και δημοσίους υπαλλήλους που καλύπτονται από ειδικές διατάξεις, όπως η συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και οι μητέρες ανηλίκων. Η παρέμβαση ενδέχεται να επηρεάσει ασφαλισμένους ακόμη και με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρξουν άμεσα δημοσιονομικά οφέλη.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε αν το «μπλόκο» στις «πρόωρες» θα μπει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης «ποινής» (μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν) ή με την επέκταση των ορίων αυτών και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Με την επιβολή μεγαλύτερης «ποινής», οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι παλαιές ασφαλισμένες που βρίσκονται 1-3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις-βοηθήματα αν το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο αυξηθεί από 4,5% για κάθε χρόνο που είναι γι' αυτές τις κατηγορίες σε πάνω από 6% (είναι η ποινή η οποία ισχύει για τους νεότερους) και υπολογιστεί έως το 62ο έτος.
 





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΜΗΕ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΗΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ


 

   Στις 17/10/13 ήρθε στο χώρο του Ρουφ ο Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιαρέντης. Ήρθε για να συναντηθεί με τους τομεάρχες - υποτομεάρχες και τoυς εκπροσώπους των εργαζομένων..

 

   Ούτε λίγο ούτε πολύ είναι πλέον  δεδομένη η πώληση του ΑΔΜΗΕ  και το πρόβλημα είναι στο ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος «στρατηγικός επενδυτής» (μια επιχείρηση του εξωτερικού ή ένα fund ...)

   Με βάση τiς οδηγίες της Ε.Ε το να ξεπουλάς τον εθνικό πλούτο στον κάθε τυχάρπαστο με μοναδικό σκοπό να του εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος είναι ο μοναδικός σκοπός.

   Μας είπε ότι ο «καλός» επενδυτής θα επενδύσει στο δίκτυο και με αυτό τον τρόπο θα σωθούν οι θέσεις εργασίας. Βέβαια δεν κατάφερε να μας απαντήσει  αν αυτές οι θέσεις εργασίας που θα «σωθούν» θα είναι των400, 500 ή 600€ και με ποιες συνθήκες εργασίας.

   Επίσης δεν μπόρεσε να απαντήσει στο κατά πόσο ο «καλός» επενδυτής θα κρατήσει την ποιότητα και την αξιοπιστία του δικτύου και δεν θα προσπαθήσει  να το ξεζουμίσει στο βωμό του κέρδους.

   Στο τέλος αρκέστηκε απλώς να μας αναλύσει τον μαθηματικό τύπο από τον οποίο θα υπολογίζονται τα κέρδη του «καλού» επενδυτή στον οποίο βέβαια δίνοντας ένα σταθερό κέρδος βάσης της τάξης του 8% θα σωθούν οι δουλείες και το δίκτυο θα γιγαντωθεί.

   Εντεταλμένος στο να φέρει σε πέρας το έργο ,  ο ίδιος παλεύει να εξασφαλίσει για εμάς και την επιχείρηση το λιγότερο κακό!!!

   Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να διαπραγματευθούν και να παζαρέψουν ένα τέτοιο ξεπούλημα γι’αυτό και κάποιοι αποχωρήσαμε από την συνάντηση. 

Το μόνο που απαντάμε εμείς οι εργαζόμενοι είναι ότι θα μας βρει απέναντι σ’αυτή την τακτική και θα παλέψουμε με νύχια και δόντια να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΠΕΤΡΟΥ                                                                               Γ. ΓΚΙΟΥΜΕΣ

Υπό μόνιμη επιτήρηση η Ελλάδα;


Σε καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων και μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βαλαβάνη.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρεν, οι κανόνες για την επιτήρηση μετά το τέλος του Προγράμματος έχουν ενσωματωθεί στη Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί διακυβερνητική συνθήκη και έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
«Θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους,  τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι εφ’ όσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται», σημείωσε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι το «πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί».
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι το θέμα μπορεί «να περιμένει λίγο ακόμη» και μετέθεσε τη συζήτηση για το καλοκαίρι.
«Μέσα στους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχουμε καιρό τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το Eurogroup να πάρει τις αποφάσεις του για δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο-Ιανουάριο, επειδή αυτά τα θέματα είναι μάλλον επείγοντα», σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, συνέχισε, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους «μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
«Ακόμα και τώρα, την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει  πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», κατέληξε.
naftemporiki

Δέκα μέρες προθεσμία για να συμφωνήσουν ΔΕΗ και βιομηχανίες Μέσης Τάσης

Σε εξομάλυνση φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις της ΔΕΗ με 
την πλειοψηφία των βιομηχανικών επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση, λίγες ημέρες πριν τελειώσει η προθεσμία που έχει τεθεί για την υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει κάθε μία από τις 60 βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση και έχουν κατανάλωση πάνω από 13 Γιγαβατώρες το χρόνο, συνεπώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκπτώσεις (γύρω στο 15%) που αποφάσισε η ΔΕΗ τον Αύγουστο, να προσέλθουν και να υπογράψουν Σύμβαση με τη ΔΕΗ. Εάν δεν το κάνουν, δεν θα ισχύσει αναδρομικά από 1ηςΙανουαρίου του 2013 η έκπτωση. Σύμφωνα δε με όσα είπε στο energypress αρμόδιο στέλεχος της επιχείρησης, «η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να μην δώσει καμία παράταση.  Έχει κάνει ότι ήταν δυνατόν για να ελαφρύνει το κόστος και συνεπώς όποιος δεν υπογράψει έγκαιρα δεν θα πάρει την αναδρομικότητα στην έκπτωση». Το επόμενο στάδιο είναι να βρεθεί αντιμέτωπος με καταγγελία και διακοπή της ηλεκτροδότησής του.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει κάθε μία από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατηγορία κατανάλωσης, να έχει επιλέξει το τιμολόγιο που της ταιριάζει, να έχει κάνει πιθανόν τη διαπραγμάτευσή της και να έχει καταλήξει.
Ήδη πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεγάλο μέρος από τις 60 βιομηχανικές επιχειρήσεις που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ήδη υπογράψει. Σε αυτές καταλέγονται μάλιστα και κάποιες ιδιαίτερα ενεργοβόρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δείχνουν διστακτικότητα οι βιομηχανίες είναι ότι δεν θέλουν να αποδεχθούν την πολιτική που εφαρμόζει η ΔΕΗ σχετικά με τη χρέωση των ρύπων. Διεκδικούν δύο πράγματα: Πρώτον, να μην μετακυλύει  η ΔΕΗ το 100% του κόστους που έχει από τη αγορά των δικαιωμάτων ρύπων, αλλά ένα κλάσμα τους σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δώσει και η ΡΑΕ. Δεύτερον, να μην κατανέμει η ΔΕΗ οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές τα κόστη των ρύπων, αλλά να υπάρχει χρέωση ενός τύπου «βιομηχανικών ρύπων», χαμηλότερου δηλαδή ύψους, όπως υπάρχουν «βιομηχανικά τιμολόγια» χαμηλότερου ύψους από τα οικιακά.
Τα χαμηλότερα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αναδρομικά από την 1ηΙανουαρίου 2013 και αφορούν τη διετία 2013 – 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανίες διεκδικούν και τα εξής: Πρώτον, επέκταση της αναδρομικότητας των νέων τιμολογίων ώστε να ξεκινούν από την 1η Φεβρουαρίου του 2012, όταν και επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ η αύξηση 20%. Δεύτερον, να περάσει στα τιμολόγια του 2014 μεγαλύτερη έκπτωση, με βάση το όφελος που θα έχει η ΔΕΗ από την αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς (ΑΔΙ, και cost recovery) το οποίο υπολογίζεται συνολικά στα 100 εκατ. ευρώ.


 http://www.energypress.gr/

«Βόμβα» νέου ασφαλιστικού - Σε ποια Ταμεία έρχεται περικοπή δαπανών, ποιους ασφαλισμένους επηρεάζει

Επιβεβαιώνονται, τελικά, όσοι επεσήμαναν ότι πίσω από τη φράση 
«δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα», κρύβονταν μέτρα εξίσου επώδυνα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, καθώς σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους», δήλωσε κατ' αρχάς ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει ότι η περαιτέρω προσαρμογή «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. 
Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».
Έμπειρα στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι με αυτή τη φράση, ο υπουργός Οικονομικών «φωτογραφίζει» κατ' αρχήν τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, το οποίο όταν ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΕ διατήρησε κάποιο μπόνους για τους ασφαλισμένους του, που σύμφωνα ακόμα και με συνδικαλιστές του χώρου, δεν ήταν σε συνάρτηση με τις εισφορές. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο, η αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα εκτιμάται ότι προαναγγέλλει περικοπές στα αποκαλούμενα «ευγενή Ταμεία», δηλαδή τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που διατηρούν υψηλότερες εισφορές και υψηλότερες αποδοχές για τους ασφαλισμένους τους. 
Υπάρχει, άλλωστε, συγκεκριμένη σχετική δέσμευση στο Μνημόνιο, που ορίζει ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει προσαρμογή αυτών των εισφορών στα όσα ισχύουν στο ΙΚΑ, αλλά με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή πολύ απλά με αντίστοιχες μειώσεις σε αυτές τις συντάξεις.
Όσον αφορά, στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, όπως όλα δείχνουν οι αμυντικές βιομηχανίες θα είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η κυβέρνηση για να χειριστεί ανάλογες ΔΕΚΟ, που θεωρούνται μη βιώσιμες.
 
Πηγή:  | iefimerida.gr

Επιστολή προς τον Α.Ζερβό για τους αποσπασμένους εργαζόμενους από τη ΔΕΗ Α.Ε. στον ΕΟΠΥΥ




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. Αρθούρο Ζερβό (και σε ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ)

                          Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας
ενημερώσουμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Α.Ε. όπου είναι αποσπασμένοι στον ΕΟΠΥΥ. 
  Με το Ν. 4075 άρθρο 42 «στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας σε είδος… β) την 1.5.2012 του Κλάδου Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ και με το Ν. 3918/2011 άρθρο 23 παρ. Β.β. οι περιφερειακές υπηρεσίες που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ λειτουργούν ως αυτοτελής οργανικές μονάδες».

  Τα παραπάνω, ουδέποτε εφαρμόστηκαν με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να αποτελούμε ένα φορέα (φάντασμα) μέσα στον ΕΟΠΥΥ που συνεπάγεται τη μη προμήθεια υλικών, τη μη αναπλήρωση διευθυντή λόγω συνταξιοδότησης του προηγούμενου, τη μη συντήρησης μηχανημάτων, τη παύση υγειονομικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κ.τ.λ. που έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των εργαζομένων-συνταξιούχων και την (ίσως εσκεμμένη ) αποδυνάμωση των πολυϊατρείων μας, με συνέπεια την πλήρη απαξίωση τους.

  Προς επίρρωση όλων αυτών ήρθε να επισφραγίσει τις αγωνίες των εργαζομένων – αποσπασμένου προσωπικού από τη ΔΕΗ Α.Ε. στον ΕΟΠΥΥ, το κλιμάκιο όπου επισκέφτηκε τα πολυιατρεία μας  απαρτιζόμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ λέγοντας ότι εκφράζουν προσωπική άποψη αλλά εμμέσως πλην σαφώς μας ανάφεραν ότι τα πολυϊατρεία θα κλείσουν και δεν θα έχουμε θέση εργασίας στο χώρο του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα μας συμβούλεψαν το συντομότερο δυνατόν να ζητήσουμε με προσωπικό έγγραφο προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, την μετακίνηση μας σε τοπικές μονάδες του πρώην ΙΚΑ.

  Λόγω της μεγάλης αναστάτωσης και έντασης που επικρατεί στο αποσπασμένο προσωπικό (πολυϊατρεία και ΠΕΚΑ) που απασχολείται στον ΕΟΠΥΥ, θα επιθυμούσαμε να ενεργήσετε άμεσα.

  Θεωρούμε δεδομένο ότι η ΔΕΗ Α.Ε. και οι Θυγατρικές της (ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ) θα ασχοληθούν με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, με σοβαρότητα, και υπευθυνότητα διότι βιώνουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, στους ασφαλισμένους  και στην κοινωνία.



ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΥΤΕΚΩ/ΚΑΠ-ΔΕΗ

ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

ΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΣΥΛ. ΙΑΤΡΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ/ΔΕΗ

ΦΡΑΓΚΑΤΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΥΛ. ΙΑΤΡΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ/ΔΕΗ

ΒΡΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ Τ/4 - Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ

Ε.Π.Α.Δ - ETE/ΔΕΗ
Αθήνα 22/10/2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΑ  ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
ΤΗΣ Τ/4 - Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ.

Διαισθανόμενοι τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας και αναγνωρίζοντας το Θεσμικό έλλειμμα ενημέρωσης, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για την πορεία σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ- ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Αναμφισβήτητα η ένταξη στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών  Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε) αποτέλεσε για δεκαετίες την κορυφαία Κλαδική διεκδίκηση για την Τ/4 - Α΄ κατηγορία εργαζομένων στην Διανομή.

Μια τεράστια Κλαδική διεκδίκηση, που μετά από πρόταση της διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και την υπουργική απόφαση που την επικύρωσε (φ10221/οικ.26816/929/30-11-2011 - ΦΕΚ2778/02-12-2011), μετουσιώθηκε ως ένα βαθμό σε μεγάλη δικαίωση για τους συνάδελφους της Τ/4 - Α΄ κατηγορίας.

Και είναι πράγματι μεγάλη δικαίωση αν αναλογιστεί κανείς ότι την ώρα που έμπαινε στην λίστα η Τ/4 - Α΄ κατηγορία στα δίκτυα Διανομής, δεκάδες άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα, που ήταν ήδη ενταγμένοι στα Β.Α.Ε, έβγαιναν από αυτή.

Ωστόσο, «ενώ φτάσαμε στην πηγή, δεν μπορούμε επί του παρόντος να πιούμε νερό». Δεν μπορούμε να πιούμε νερό καθώς υπάρχουν μια σειρά παραμέτρων που πρέπει οπωσδήποτε να διευθετηθούν πριν την οριστική ένταξη των συναδέλφων.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Με δεδομένη την ασφαλιστική κατηγοριοποίηση που υφίσταται μεταξύ των εργαζομένων από τις διαδοχικές ασφαλιστικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, (ασφαλισμένοι πριν την 31/12/1982 - μετά την 31/12/1982 - μετά την 31/12/1992), η υπαγωγή σε μια γενική ρύθμιση που θα εντάσσει στα Β.Α.Ε το σύνολο της Τ/4 - Α΄ κατηγορίας, αναπόφευκτα θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων και συνεπειών για ένα σημαντικό αριθμό συναδέλφων.

Ουσιαστικά και με βάση τα σημερινά ασφαλιστικά δεδομένα η ένταξη στα Β.Α.Ε για μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων θα είναι ΕΠΩΦΕΛΗΣ, για μια εξίσου μεγάλη μερίδα συναδέλφων θα είναι ΕΠΙΖΗΜΙΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ. Ειδικά για τους παλαιότερους συναδέλφους, (δηλ, όσους έχουν προασφάλιση πριν την  31/12/82 ή έχουν συμπληρώσει περί τα 25 έτη εργασίας), η ένταξη στα Β.Α.Ε δεν θα προσφέρει καμία ασφαλιστική ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ, είτε εισοδηματική, (προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές), είτε χρονική, (προσαύξηση χρόνου για πρόωρη συνταξιοδότηση).

Αντιθέτως, οι συνάδελφοι αυτοί θα υποστούν βλαπτική εισοδηματική μεταβολή σε δυο επίπεδα :

Αφενός, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν προσαύξηση εισφορών (επασφάλιστρο), για 16 χρόνια και μάλιστα ένα μεγάλο μέρος αυτών αναδρομικά, οι οποίες όπως ήδη προαναφέρουμε δεν παρέχουν καμία απολύτως ανταπόδοση.

Αφετέρου,  θα χάσουν το 15% από το Επίδομα Επικινδύνου Εργασίας, το οποίο με βάση την Σ.Σ.Ε του 1996 δεν χορηγείται στους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ - ΥΒΑΕ.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να τονίσουμε ότι το Επίδομα Επικινδύνου Εργασίας, είναι το μοναδικό Παγίως Καταβαλλόμενο Επίδομα που δεν χορηγείται μόνο κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου, αλλά ακολουθεί τον εργαζόμενο και στη σύνταξη και μάλιστα διαμορφώνει τις συντάξιμες αποδοχές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Αρχικά αποσαφηνίζουμε προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες προσδοκίες και εντυπώσεις, ότι η ένταξη στα Β.Α.Ε (είτε πρόκειται για παλαιούς, είτε για  νεώτερους συνάδελφους), εφόσον δεν προηγηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, θα συνδυαστεί με μηνιαία «εισοδηματική απώλεια», η οποία θα επέλθει τόσο  από την απώλεια του Επιδόματος Επικινδύνου Εργασίας 15%, όσο και τη μηνιαία παρακράτηση των προσαυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, (επασφάλιστρο). 

Η ένταξη στα Β.Α.Ε, υπό προϋποθέσεις είναι ανταποδοτική (στο σκέλος που αφορά την προσαύξηση χρόνου για πρόωρη συνταξιοδότηση), για τους νεότερους συνάδελφους, με πρωτασφάλιση από το 92’ και μετά.

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ: Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα οφείλουν να προηγηθούν μια σειρά διευθετήσεων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οποίες επιπτώσεις συναρτώνται με την υπαγωγή και ένταξη της κατηγορίας στα Β.Α.Ε.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει (αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης), είναι η έκδοση Ερμηνευτικής Εγκυκλίου αντίστοιχη με αυτή που έγινε για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, η οποία θα θεσμοθετεί όρους προορατικότητας, δηλαδή, θα προβλέπει την υπαγωγή της κατηγορίας στα Β.Α.Ε, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα της επιλογής (ένταξης - μη ένταξης), στους παλαιότερους συναδέλφους, και σε όσους η ένταξη δεν παρέχει καμία ασφαλιστική και συνταξιοδοτική ανταπόδοση.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, είναι η αναπροσαρμογή των διατάξεων της Σ.Σ.Ε του 1996 που προβλέπουν ότι δεν χορηγείται το Επίδομα Επικινδύνου Εργασίας 15%, στους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στα Β.Α.Ε - Υ.Β.Α.Ε.. Δηλαδή, μια νέα συμπληρωματική Σ.Σ.Ε η οποία θα αποδεσμεύει την χορήγηση του Επιδόματος Επικινδύνου Εργασίας  από την ένταξη στα Β.Α.Ε και παράλληλα θα ανοίγει το δρόμο για την χορήγηση του και στην αντίστοιχη κατηγορία Τ/4 - Α των συναδέλφων της Μεταφοράς.

Το τρίτο που πρέπει να γίνει είναι πρόβλεψη διακανονισμού με στόχο την τμηματική καταβολή των προσαυξημένων εισφορών από το επασφάλιστρο, προκειμένου  να  αποφευχθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο η καταβολή συσσωρευμένων αναδρομικών κρατήσεων, από την υπαγωγή της κατηγορίας στις διατάξεις των Β.Α.Ε, η οποία με βάση την Υπουργική απόφαση προσμετράτε από 1/1/2012.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έχει ιδιαίτερη αξία να τονίσουμε ότι η επιπλέον καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (επασφάλιστρο) για τους εργαζόμενους που υπάγονται στην κατηγορία των Β.Α.Ε - Υ.Β.Α.Ε θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1992 με τον Νόμο Σιούφα 2773. Αντίστοιχα, οι  εργαζόμενοι που ήταν ήδη ενταγμένοι στα Β.Α.Ε - Υ.Β.Α.Ε, προ του 92΄, δεν κατέβαλαν προσαυξημένες εισφορές.

Με βάση την παραπάνω υποσημείωση, για τους παλαιότερους συναδέλφους που μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνο υπηρεσίας προ της εφαρμογής του Νόμου 2773, περίοδος που δεν υπήρχε η υποχρέωση καταβολής προσαυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να προηγηθεί ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ που να αναγνωρίζει το χρόνο αυτό, χωρίς προσαυξημένες εισφορές.

Αντίστοιχα και ο χρόνος αναγνώρισης από το 92’  και μετά  (όπου το ύψος των προσαυξημένων  εισφορών δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα), μπορεί να γίνει μέσω ΕΙΔΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, που να προβλέπει μειωμένη ασφαλιστική προσαύξηση.

Παράλληλα, υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε υπηρεσιακό επίπεδο και αφορούν τόσο τα απογραφικά στοιχεία, όσο και τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης, όπου με βάση το Νόμο πρέπει να υπερβαίνει το ήμισυ των εργασίμων ωρών.

ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ: Έχει προηγηθεί προ 20ημερου μια συνάντηση του απελθόντος Προεδρείου της ΕΤΕ/ΔΕΗ με τον Υφυπουργό Απασχόλησης. Μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, γεγονός που δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Επόμενο βήμα που επιβάλλεται να γίνει άμεσα από την ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι η κατάθεση γραπτού Υπομνήματος, το οποίο θα στοιχειοθετεί και θα τεκμηριώνει νομικά την παραπάνω επιχειρηματολογία και θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της διαβούλευσης με τους Επιτελείς και το Νομικό Τμήμα του αρμόδιου Υπουργείου.


ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ- ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Η ένταξη στα Β.Α.Ε των εργαζομένων της Τ/4 - Α΄ στη Διανομή, οι οποίοι εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, με σωρεία επαγγελματικών ασθενειών και πλήθος από θανατηφόρα ατυχήματα, είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προόδου.

Ένα σημαντικό βήμα προόδου που οφείλει να ολοκληρωθεί με προσεκτικά και συντονισμένα βήματα προκειμένου να δικαιώσει τις προσδοκίες των συναδέλφων, να βελτιώσει τον εργασιακό τους βίο, να συνεισφέρει θετικά στο διαρκώς μειούμενο ισοζύγιο των ασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, όσοι σήμερα αναλαμβάνουν την ευθύνη των χειρισμών, θα πρέπει αύριο να έχουν το ηθικό ανάστημα να κοιτάξουν κατάματα τους συναδέλφους, σε περίπτωση που η μεγάλη κατάκτηση, είτε από ολιγωρία, είτε από απροθυμία, εξελιχθεί σε εφιάλτη.