Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις

Νέα Ενεργειακή Πολιτική Ζητούν Από την Ε.Ε. 10 Μάνατζερ των Μεγαλύτερων Εταιρειών Ενέργειας στην Ευρώπη

 
Σημαντική παρέμβαση προς την Ε.Ε. από δέκα μάνατζερς των ισάριθμων μεγαλύτερων ενεργειακών επιχειρήσεων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να προσδιορισθεί με σαφήνεια η ενεργειακή πολιτική της Ένωσης, υπό το πρίσμα νέων δεδομένων.
Συγκεκριμένα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι δέκα μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, που αντιπροσωπεύουν το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, υπό την «ομπρέλα» της Eurelectric, και υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. Πρόκειται για τους CΕΟs, της γαλλικής GDF Suez, των γερμανικών E.ON. και RWE, των ισπανικών Iberdrola και Gas Natural, των ιταλικών Enel και ENI, της σουηδικής Vattenfall, της τσέχικης CEZ και της ολλανδικής Gas Terra.
Οι μάνατζερς των ενεργειακών κολοσσών της Ευρώπης διαπιστώνουν ότι τρία προβλήματα ταλαιπωρούν την κοινοτική ηλεκτρική αγορά: οι υψηλές τιμές, η μείωση της ασφάλειας εφοδιασμού και η αύξηση των εκπομπών CO2. Για την αντιστροφή των προβλημάτων αυτών οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών εταιριών ζητούν μια νέα μεταρρυθμιστική ενεργειακή πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει, την ένταξη στην αγορά ώριμων έργων ΑΠΕ, την εγκατάλειψη των επιδοτήσεων, τη χρησιμοποίηση της υπάρχουσας δυναμικότητας της παραγωγής, ως κορυφαία προτεραιότητα, αντί της ενίσχυσης νέων μονάδων, καθώς και την υποστήριξη της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, ώστε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) να αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη της πολιτικής της Ε.Ε. για το κλίμα.
Η Eurelectric συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι δέκα μάνατζερς και χαιρετίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβαν, ώστε να ακουστεί η φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις.
Με αφορμή, εξάλλου, τη χθεσινή έγκριση από την Κομισιόν της λίστας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, η Eurelectric εκφράζει φόβους για επανεθνικοποίηση της ενεργειακής πολιτικής, καθώς αρκετά κράτη-μέλη σχεδιάζουν την αγορά τους με τρόπο που να μην καλύπτει τη δυναμικότητα των διασυνδέσεων. Η Eurelectric επισημαίνει ότι οι υποδομές διασυνδέσεων είναι κρίσιμης σημασίας για τη χάραξη πολιτικής που θα στοχεύει σε μια πανευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας. Επικαλείται, μάλιστα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν, με βάση την οποία καταγράφεται απόκλιση στις χονδρεμπορικές τιμές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που υπολογίζεται περίπου σε 25 ευρώ στις 20/5/2013.
Η Eurelectric θεωρεί την εξέλιξη αυτή ανησυχητική τονίζοντας ότι καταδεικνύει ότι οι υφιστάμενες διασυνοριακές υποδομές στα δίκτυα δεν χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ολοκλήρωσης της ηλεκτρικής αγοράς, αλλά για να «εξαχθούν» παρενέργειες των εθνικών πολιτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, για παράδειγμα, πολιτικές για τις ΑΠΕ. Συνεπώς, καταλήγει η Eurelectric, η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει σήμερα ένα απλό πρόβλημα τεχνικής δυναμικότητας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο, που είναι η έλλειψη ενεργειακής πολιτικής και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού
Η ενίσχυση των υποδομών μέσα από το Πρόγραμμα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, για την Eurelectric, θα πρέπει να πάνε χέρι-χέρι με τις προσπάθειες για την ενοποίηση της ηλεκτρικής αγοράς, την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών, την ένταξη των ΑΠΕ και την ανάπτυξη ευέλικτων αγορών φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου