Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%

Καταιγίδα κατασχέσεων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απ' την αρχή της χρονιάς έχει βάλει χέρι σε περισσότερους από 50.000 λογαριασμούς φορολογούμενων

Τα κατασχετήρια, που συνήθως στέλνονται κατά δεκάδες τη φορά, αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη από μια δεξαμενή οφειλών η οποία ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να βάζει «χέρι» στους τρεχούμενους λογαριασμούς, σε λογαριασμούς μισθοδοσίας καθώς και σε προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το ύψος της κατάθεσης στην οποία μπορεί να γίνει η κατάσχεση, αρχίζει από λίγα ευρώ και φθάνει μέχρι χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τα χρήματα που υπάρχουν στον λογαριασμό.

Τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%.

Πάντως δεν λείπουν και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου έχουν γίνει κατασχέσεις ακόμα και επιδομάτων ανεργίας, παρότι ο νόμος ορίζει αυστηρά ότι το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Πηγή:newmoney


Aυτό το άρθρο προέρχεται από το ΔΕΗΤΖΗΣ ΔΕΗ®

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου