Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η εξοικονόμηση ενέργειας το «κρυφό» καύσιμο του πλανήτη – Επενδύσεις 221 δισ. ευρώ

Posted at   Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2013  |  in   Αγορά ενέργειας
Στα 221 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν το 2011 οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Αγοράς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).
Το ποσό αυτό συμβαδίζει με τις παγκόσμιες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα.
«Η ενεργειακή αποδοτικότητα αποκαλείται ‘κρυφό καύσιμο’ αν και κρύβεται σε δημόσια θέα», δήλωσε η κ. Maria van der Hoeven, εκτελεστική διευθύντρια της ΙΕΑ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Κορέα.
«Πράγματι, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα -και η συνεπακόλουθη εξοικονόμηση ενέργειας- είναι τόσο μεγάλες που εγείρουν το εξής ερώτημα: η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ένα κρυφό καύσιμο ή μήπως το κύριο καύσιμο του πλανήτη»; Τόνισε η κ.  der Hoeven.
Το διάστημα 2005 – 2010 έντεκα από τα κράτη μέλη της ΙΕΑ εξοικονόμησαν ποσότητες ενέργειας αξίας 310 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αν δεν είχαν υλοποιήσει τις «πράσινες» επενδύσεις, οι συγκεκριμένες χώρες θα κατανάλωναν κατά 2/3 περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν σήμερα.
Παράλληλα, οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας που υλοποίησαν τα 11 κράτη μέλη από το 1974 είχαν ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η καύση 1,5 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μη εφαρμογή δυναμικής τιμολόγησης στις ενεργειακές αγορές σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις, τα υψηλά κόστη συναλλαγών, την αποτυχία μετάδοσης πληροφοριών και την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, υπονομεύει τις προσπάθειες για ενεργειακή επάρκεια.
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, χάρη σε κυβερνητικές πολιτικές και εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας, η αγορά της ενεργειακής αποδοτικότητας σταδιακά αναπτύσσεται.
Όπως τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης, κρίσιμο ρόλο για την ενίσχυση της αγοράς διαδραματίζει η καθιέρωση ενεργειακών προτύπων, η ενεργειακή σήμανση, η πρόσβαση σε αξιολογήσεις και χρηματοδότηση και η επιβολή υποχρεώσεων στους προμηθευτές.
«Την ώρα που οι παραδοσιακές αγορές δείχνουν στατικές, τα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας και οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας παρουσιάζουν ανάπτυξη», καταλήγει η έκθεση.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου