Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Έντονη κριτική Οικολόγων Πρασίνων στα λεγόμενα Τσίπρα για ΑΔΜΗΕ


Άγνοια ή αδιαφορία προσάπτουν στον αρχηγό της αξιωματικής 
αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την ομιλία του στους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε πως είτε αγνοεί, είτε αδιαφορεία για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα σύστημα ηλεκτρισμού.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στον ΑΔΜΗΕ ο κ. Τσίπρας δυστυχώς έδειξε πως είτε αγνοεί είτε αδιαφορεί για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα σύστημα ηλεκτρισμού. Και δεν ήταν μόνο η αναφορά του στην ΟΥΛΕΝ και την ΠΑΟΥΕΡ αλλά το ίδιο το περιεχόμενο της ομιλίας του που θύμιζε τον περασμένο αιώνα.
Σε μια ομιλία 4100 λέξεων που καλύπτει συνολικά τον ελληνικό τομέα ηλεκτρισμού, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στη ρύπανση, τη δημόσια υγεία, την κλιματική αλλαγή, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα έξυπνα δίκτυα, τη διαχείριση ζήτησης, την αποκεντρωμένη παραγωγή, τα οικιακά συστήματα, τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, την έρευνα και καινοτομία.
Χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «ατμομηχανή ανάπτυξης» της χώρας αλλά δε βρήκε κάτι να πει για το πόσο αυτή η ατμομηχανή σακάτεψε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ή για το πόσο υπονόμευσε εναλλακτικές επιλογές βιωσιμότητας, καινοτομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Αναφέρθηκε στην «αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» χωρίς να διευκρινίσει αν αυτή θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στο λιγνίτη και τους υδρογονάνθρακες.
Τόνισε δυο φορές πως «δεν μπορούμε να παίζουμε» με το ενεργειακό μας μέλλον αλλά το κόμμα του εξακολουθεί να μην έχει ούτε μία ξεκάθαρη πρόταση για το ενεργειακό:
Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο κεφάλαιο για τα δημοσιονομικά (ως πηγές νέων πόρων) και σε εκείνο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας δίνει έμφαση στην "περιβαλλοντικά ασφαλή" αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου υπό δημόσιο φορέα. Σε ποια ακριβώς ορυκτά, σε ποιες περιοχές της χώρας και με τι υποδομές μεταφοράς αναφέρονται;
-Πόσες νέες λιγνιτικές μονάδες (και μονάδες μαζούτ στα νησιά) ζητά τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να κατασκευαστούν ακόμα και με πόσες επιδοτήσεις από δημόσιους πόρους;
Την ίδια στιγμή που το ενεργειακό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι η επιστροφή στις δεκαετίες του 50 και 60, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς μια ενεργειακή επανάσταση φαίνεται πως ξεκινά:
-Ακόμα και χρηματοπιστωτικοί αναλυτές (της Citi, της Deutsche Bank και της UBS μεταξύ άλλων) προειδοποιούν πως η ραγδαία μείωση του κόστους των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας και η ανάπτυξη τεχνολογιών μικρο-δικτύων απειλούν την ίδια τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των παραδοσιακών μεγάλων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού. Το μέλλον του τομέα φαίνεται να ανήκει στις μικρές τοπικές εταιρίες, ιδιαίτερα τις κοινωνικές, δημοτικές και συνεταιριστικές.
-Στη Γερμανία (και όλο και περισσότερο και σε άλλες χώρες) σχεδόν το 50% των εγκαταστάσεων ΑΠΕ ανήκει σε νοικοκυριά και αγρότες, δεκάδες Δήμοι έχουν αγοράσει και διαχειρίζονται οι ίδιοι τα δίκτυα ηλεκτρισμού τους ενώ 656 συνεταιριστικές επιχειρήσεις με 136 χιλιάδες μέλη έχουν επενδύσει συνολικά 1,2 δισ. σε έργα ΑΠΕ.
Όντως, με το ενεργειακό μας μέλλον, τη δημόσια υγεία, την προστασία του κλίματος, την ενεργειακή δημοκρατία δεν μπορούμε να παίζουμε. Πρέπει επιτέλους να ανοίξει ένας ευρύς και τεκμηριωμένος διάλογος για όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα με όλα τα κόμματα να τοποθετούνται υπεύθυνα και συγκεκριμένα».

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου