Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

PRESS-GR.blogspot.com: Αυτοί μας κυβερνούν!

PRESS-GR.blogspot.com: Αυτοί μας κυβερνούν!: του Παναγιώτη Τσολάκη. Πριν αναφερθώ στο σχολιασμό του θέματος ΔΕΗ, θεωρώ αναγκαίο την εισαγωγή ενός σχολίου για να καταλάβου...

TEΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ...

Τουλάχιστον τέσσερις θα είναι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που αναμένεται να υποβληθούν την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», γεγονός που ανοίγει εκ νέου ...
τη συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120 που χρειάζεται για να συγκλιθεί η Ολομέλεια της Βουλής και να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Μετά το ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τη σχετική πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών, αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση, με την οποία θα ζητά να καταργηθούν όλοι οι νόμοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προστέθηκαν δύο ακόμη προτάσεις με διαφορετικά σκεπτικά.

Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ, η οποία διχάστηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, καθώς πέντε από τους 13 βουλευτές διαφώνησαν με την επιχειρούμενη προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε τελικά σε απόφαση να υποβάλει χωριστή πρόταση, με την οποία να τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, πρόταση με την οποία θα ζητά την εθνικοποίηση των φορέων ενέργειας προανήγγειλε ότι θα καταθέσει η Χρυσή Αυγή, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το ζήτημα και δημιουργώντας ερωτηματικά εάν μπορούν να θεωρηθούν ότι οι προτάσεις αυτές καταλήγουν στο ίδιο αίτημα.

Κι όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στην προσωπική άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ότι μπορεί να συναθροιστούν τα προτάσεις, εφόσον το αίτημα για δημοψήφισμα είναι ενιαίο, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, η οποία τις προηγούμενες ημέρες επέμενε ότι θα πρέπει οι 120 υπογραφές να είναι κάτω από το ίδιο κείμενο.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ωστόσο, ο οποίος μελέτησε και το προηγούμενο του 2008, οπότε προσμετρήθηκαν οι βουλευτές που υπέγραφαν διαφορετικό αίτημα φαίνεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούν να αθροιστούν στην περίπτωση που, ανεξάρτητα από το σκεπτικό κάθε πρότασης, το ζητούμενο θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αποτελεί απαρέγκλιτη συνταγματική υποχρέωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα τηρήσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και θα κινηθεί με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Συμπλήρωσε, ωστόσο, την «προσωπική πολιτική άποψή» του ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται από μια τέτοια συζήτηση, ούτε από τη συντήρηση του θέματος μέχρι τον Οκτώβριο που θα επαναρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι η συζήτηση της πρότασης με άμεση σύγκλιση, εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου θα οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης, αφού οι προτάσεις θα απορριφθούν καθώς δεν θα συγκεντρώσουν τις 180 ψήφους που απαιτείται για να αποφασιστεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, όπως έλεγαν συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, η κατάθεση διαφορετικών αιτημάτων αποτρέπει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και περισσότερο τους ανεξάρτητους, ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Πηγή : protothema.gr

AΓΧΟΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ...

Το άγχος θεωρείται ως «το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στην Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ...
ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, κηρύσσοντας νωρίτερα σήμερα, την έναρξη της «1ης ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» για θέματα «διαχείρισης του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία».

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, το εργασιακό άγχος που ευθύνεται για τις μισές χαμένες εργάσιμες ημέρες και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος, επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των ατόμων στον χώρο εργασίας τους, την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και τις εθνικές οικονομίες, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

«Γι' αυτό» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας «η ευρωπαϊκή εκστρατεία, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί το θέμα και να προαχθεί στις επιχειρήσεις η ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα οι κίνδυνοι αυτοί προς όφελος όλων: εργαζομένων, εργοδοτών και εθνικών οικονομιών και κοινωνιών σε όλη την Ευρώπη».

«Οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της εργασίας» συνέχισε ο κ. Κεγκέρογλου «να κατανοήσουμε, ότι όταν οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία αντιμετωπίζονται ως οργανωτικό ζήτημα και όχι ως προσωπική αδυναμία, μπορούν να είναι εξίσου διαχειρίσιμο θέμα με οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κίνδυνο. Ακόμη, να ευαισθητοποιήσουμε και να προσφέρουμε κατευθυντήριες αρχές, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη προς τους εργοδότες, τα διοικητικά στελέχη και τους εργαζόμενους. Να προάγουμε την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών στη βάση μιας συστηματικής και συμμετοχικής προσέγγισης που στηρίζεται στην πρόληψη».

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «1ης Σύσκεψης του Εθνικού Δικτύου Πληροφόρησης και άλλων εταίρων για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία», που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας 2014-2015». Στην ημερίδα, συμμετέχουν εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ κλπ), και ειδικοί πάνω σε ζητήματα άγχους και ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία.