Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Επειδή δεν γνώριζα τι είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεπουλούν τα δίκτυα Η/Ε αδιαφορώντας για την ενεργειακή ασφάλεια
«Πυροτέχνημα» η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο
Κανένα όφελος από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ για την Εθνική Οικονομία


Αγαπητοί συνάδελφοι,

   Παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι «τα δίκτυα της ΔΕΗ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», κάποιοι αυτές τις δεσμεύσεις δεν τις «άκουσαν».

   Έτσι προχώρησαν στην πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 168 με την οποία αποφάσισαν ότι τα δίκτυα μεταφοράς μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 θα πρέπει να έχουν ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 66% με στρατηγικό επενδυτή.

   Κύριοι της κυβέρνησης τι σκεφτήκατε και πήρατε τέτοια απόφαση ;

ü  Μήπως σκεφτήκατε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη διαφάνεια με την ιδιωτικοποίηση από ότι με την δομή που έχει σήμερα ;

ü  Μήπως σκεφτήκατε ότι ο ΑΔΜΗΕ με την ιδιωτικοποίηση του θα έχει μεγαλύτερη βιωσιμότητα από την σημερινή του κατάσταση;

ü  Μήπως σκεφτήκατε ότι με την ιδιωτικοποίηση του θα έχουμε την άριστη, την βέλτιστη, την ευρηματική, την διαφανή, ενεργειακή πολιτική που θα δημιουργεί ανάπτυξη και θα διασυνδέσει με υποβρύχια καλώδια όλο τον νησιωτικό χώρο για να μην κινδυνεύουν με σβήσιμο ;

ü  Μήπως σκεφτήκατε ότι με το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ θα γεμίσετε «το πηγάδι του χρέους που δεν έχει πάτο» αφού το τίμημα εάν ξεπουληθεί ο ΑΔΜΗΕ θα είναι το αντίστοιχο των παγίων του (δηλαδή περίπου 1,6 δις €) και σας άνοιξε η όρεξη ;

ü  Μήπως σκεφτήκατε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα δημιουργήσει νέα φορολογικά έσοδα για το κράτος, καινούργιες θέσεις εργασίας για τους νέους, μείωση στους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές;



   Αγαπητοί συνάδελφοι,

     Αυτό που θέλουν να πετύχουν με το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι να παραδώσουν τα «κοινωνικά αγαθά» και «τα χρειώδη της Ζωής» ξεκινώντας πιλοτικά από τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ και στη συνέχεια στα δίκτυα μέσης τάσης (ΔΕΔΔΗΕ) και τη ΔΕΗ, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

   Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα ασχοληθεί με την συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου για να έχει περισσότερα κέρδη με ότι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο ενός BLACK-OUT.

   Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ιδιώτες θέλουν «καθαρό» τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για αυτό το λόγο μεταφέρουν τις υποχρεώσεις του με νομοθετικές ρυθμίσεις στον ΛΑΓΗΕ.

   Γνωρίζουν επίσης ότι ο ιδιώτης επενδυτής θέλει μικρότερο λειτουργικό – εργατικό κόστος με ότι σημαίνει αυτό για τους 1.500 εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ και την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

   Επειδή όμως εμάς ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ως εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ δεν μας ρώτησαν τους απαντάμε :
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΞΙΩΝ & ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ
ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ – ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ –
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
===============================
 H ΔΕΗ έστειλε αυξημένους λογαριασμούς φωτιά

Γράφει η Ρούλα Τάκη
Αγαπητό Fimotro,
Την ώρα που όλα τα κανάλια και οι εφημερίδες ασχολούνται με την Χρυσή Αυγή και τον Τσοχατζόπουλο τα ελληνικά νοικοκυριά έλαβαν τον λογαριασμό της ΔΕΗ του μηνός Οκτωβρίου. Λοιπόν για το... τετράμηνο που πέρασε η τριμελής οικογένειά μου δαπάνησε σε ρεύμα 470 ευρώ. Ο λογαριασμός πληρωμής είναι 979 ευρώ. ΄Όταν το είδα άρχισα να ψάχνω να  δω πόση είναι η δόση για την ακίνητη περιουσία μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος. Όχι  η δόση ήταν 132 ευρώ, όμως υπήρχαν και κάτι χρεώσεις που με έκαναν έξαλλη και τις οποίες τις αναλύω για να τις δείτε.

1.       ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ    21,99

2.       ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ                            82,44

3.       ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ                              179,60

4.       ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΡΥΠΩΝ                             90,69

5.       ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ                                                        2,42    ΣΥΝΟΛΟ 377,14

Επειδή δεν γνώριζα τι είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας πήρα την ΔΕΗ τηλέφωνο για να μάθω. Λοιπόν είναι το μειωμένο ρεύμα των πολυτέκνων,  των νησιών και των υπαλλήλων της ΔΕΗ.  Δηλαδή με τα δικά μας λεφτά η ΔΕΗ κάνει κοινωνική πολιτική. Σε συνταξιούχους και μισθωτούς που τους έχουν κόψει τα μισά λεφτά. Σε ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν με 800 ευρώ τον μήνα λένε πληρώστε για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Μα και διακανονισμό να κάνω θέλω 4 μήνες για να ξεχρεώσω και μέχρι τότε θα έρθει ο επόμενος φουσκωμένος λογαριασμός. Συν  τα υπόλοιπα χαράτσια, καταντήσαμε νοικοκυραίοι άνθρωποι που δεν χρωστάγαμε ποτέ στην εφορία να μην μπορούμε να την πληρώσουμε γιατί πώς να πληρώσουμε όλα αυτά με 800 ευρώ τον μήνα. Και θεωρούμαστε και τυχεροί γιατί το δικό μας σπίτι έχει μόνον έναν άνεργο. (θυμάστε τον Γιωργάκη που έλεγε ότι θα εξασφαλίσει ότι κάθε σπίτι πρέπει να έχει έναν εργαζόμενο; )

Δεν άκουσα κανένα κανάλι να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα, λες και με νοιάζει εμένα η Χρυσή Αυγή ή ο Τσοχατζόπουλος. Εδώ δεν ξέρω πως θα βγει ο μήνας και αν θα έχει η οικογένειά μου να φάει ή αν θα έχω σπίτι αφού σε λίγο η εφορία θα μας τα ζητήσει για να πληρωθούν τα χρέη μας.

ΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ; ΓΙΑ ΠΟΙΟ SUCCESS STORY ΜΙΛΑΜΕ; ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ…….
====================================
http://kavalaoil.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3.html
=====================================
Κατάλαβες τώρα, ψαράκι, πόσο αξίζει η γυάλα σου;
========================================

Στον Άρειο Πάγο η συζήτηση για το "χαράτσι" μέσω ΔΕΗ

Στον Άρειο Πάγο θα συζητηθεί, μετά από αναβολή, την ερχόμενη 
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, το λεγόμενο «χαράτσι» (τέλος ακινήτων) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο εισηγητής της υπόθεσης, αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς, κατά την ακροαματική διαδικασία, θα κινηθεί στο πνεύμα της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δηλαδή, θα προτείνει στο Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι συνταγματικό, αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.
Ειδικότερα, θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να αναστείλει η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο κ. Σακκάς θα προτείνει την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Με την εισήγησή του ο αρεοπαγίτης θα δεχθεί τις απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως αυτές διατυπώθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος.
Αναλυτικότερα, ο αρεοπαγίτης θα δεχθεί ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Τέλος, θα σημειώσει ότι η επιβολή του «χαρατσιού» δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.


http://www.energypress.gr/news/reuma/Ston-Areio-Pago-h-syzhthsh-gia-to-haratsi-mesw-DEH

Ερώτηση για υποσταθμό ΔΕΔΔΗΕ στο Ακρωτήρι

Ερώτηση για το θέμα δημιουργίας υποσταθμού του Διαχειριστή 
του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης (ANEΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ). 
Στην ερώτησή τους υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο διεθνούς συμποσίου, όπως αναφέρει και το δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ, συναντήθηκε με τοπικούς παράγοντες του Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και τον γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  και ενημέρωσε για την πρόθεση της ΔΕΔΔΗΕ να δημιουργήσει νέο Υποσταθμό στο Ακρωτήρι Χανίων, για να διασφαλιστεί όπως δήλωσε, η αξιόπιστη ηλεκτροδότηση της εν λόγω περιοχής.
Η περιοχή όμως αυτή (Ακρωτήρι Χανίων), η οποία είναι πυκνοκατοικημένη, είναι ήδη επιβαρυμένη και κορεσμένη από εγκαταστάσεις (Αεροδρόμιο, Αμερικάνικη στρατιωτική βάση, δεξαμενές πετρελαίου, πεδίο βολής) ασφαλώς και δεν προσφέρεται για την υλοποίηση τέτοιου έργου και έχει ξεσηκώσει και στο παρελθόν θύελλα διαμαρτυριών.
Απορίας άξιο επίσης είναι, γιατί πουθενά δεν αναφέρεται η παρουσία (αν προσκλήθηκαν),στην ενημέρωση αυτή, του κ. Δημάρχου και των τοπικών Αρχών και εκπροσώπων των κατοίκων των Χανίων, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι από τον σχεδιασμό αυτό της ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να δημοσιοποιηθεί και η άποψή τους».
Καταλήγοντας ρωτάνε:
? Τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου σας το σχέδιο εγκατάστασης νέου υποσταθμού στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων, όπως φέρεται να επιθυμεί να υλοποιήσει η ΔΕΔΔΗΕ;
? Εχει γίνει περιβαλλοντολογική μελέτη για τις ολέθριες επιπτώσεις (Υγεία κατοίκων, Τουρισμός κ.ά) της υλοποίησης ενός τέτοιου έργου στη συγκεκριμένη περιοχή;
? Προτίθεσθε να θέσετε το θέμα αυτό στον Δήμο και τους κατοίκους των Χανίων;
? Υπάρχει εναλλακτική τοποθεσία στην Κρήτη για τη δημιουργία νέου υποσταθμού;

ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε άλλη ερώτησή τους αναφέρονται στο θέμα απομάκρυνσης και μεταφορά του παλαιού Υποσταθμού της Δ.Ε.Η. και των παλαιών γραμμών του δικτύου από τη Θέρισσο Ηρακλείου όπως ζητά ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

 http://archive.haniotika-nea.gr
Το ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι σχεδόν ταυτισμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έρχεται να επιβεβαιώσει η τελευταία έκθεση (15 Οκτωβρίου) της Goldman, η οποία αυξάνει την τιμή στόχο από τα 9,9 στα 10,2 ευρώ, επικαλούμενη ακριβώς τις εξελίξεις σε μάκρο επίπεδο και τη μείωση του ελληνικού ρίσκου.
Πάντως στην ίδια
έκθεση οι αναλυτές της Goldman θεωρούν ότι οι αποδόσεις της ΔΕΗ θα ευθυγραμμιστούν με την πορεία των εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης (περίπου 5% versus 6% του τομέα). Από τη στιγμή που η μετοχή περιλήφθηκε στη λίστα των προς αγορά μετοχών της Goldman στις 24 Ιουνίου του 2013, η ΔΕΗ έχει τρέξει ένα ράλι 59% έναντι μέσης απόδοσης του δείκτη ευρωπαϊκών εταιρειών ωφέλειας 12%, ενώ σε επίπεδο έτους το ράλι φτάνει το 140% έναντι 15% του FTSE World Europe.
Το ράλι της μετοχής αποδίδεται στις εξελίξεις σε μάκρο επίπεδο αλλά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο οι προοπτικές συνέχισής του είναι μάλλον περιορισμένες με αποτέλεσμα η Goldman να υποβαθμίζει τη σύστασή της σε «neutral» από «buy».
Μεταξύ των θετικών καταλυτών για την εταιρεία περιλαμβάνονται η αναμενόμενη πώληση της θυγατρικής δικτύων ΑΔΜΗΕ, που όπως επισημαίνεται μπορεί να φέρει έκτακτο μέρισμα για τους μετόχους το 2014, με την εκτίμηση των αναλυτών να το τοποθετεί στα 3 ευρώ ανά μετοχή.
Παρά ταύτα οι αναλυτές της Goldman βλέπουν και κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με τις αβεβαιότητες και τις καθυστερήσεις στην αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Περιμένουμε αποτελέσματα από την κυβέρνηση για να τοποθετηθούμε πιο θετικά απέναντι στη μετοχή, καταλήγει η Goldman.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα πληροφορίες θέλουν να εντείνεται εκ νέου το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά του ηλεκτρισμού, ξεκινώντας από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος από καταναλωτές. Το θέμα ήδη εξετάζεται από την κυβέρνηση και αφορά και τη ΔΕΗ, που όπως ανακοίνωσε έχει ανεξόφλητες οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ (εταιρεία δικτύων) ύψους 115,5 εκατ. ευρώ. Άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά πάντως αμφισβητούν τον ισχυρισμό της ΔΕΗ και κάνουν λόγο για μεγαλύτερο άνοιγμα και προς το ΛΑΓΗΕ.
Το θέμα πάντως οδεύει προς εκτόνωση, πιθανόν με ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ από πληρωμές οφειλών του δημοσίου καθώς επίσης και από εξόφληση χρεών των ΟΤΑ (μέσω παρακράτησης των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος).
(capital.gr)


«Όχι» στην τροπολογία για τα φ/β fast track από 3 "γαλάζιους" βουλευτές



Τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέσυραν τις υπογραφές τους από την τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, την οποία είχαν καταθέσει, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ», 22 συνολικά βουλευτές, οι δύο από το ΠΑΣΟΚ.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλο Λεονταρίδη.
Όπως αναφέρει ο κ. Λυκουρέντζος σε δήλωσή του προς την Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής «από ορισμένους κύκλους αποδίδεται διαφορετικό νόημα ως προς την σκοπιμότητα κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας» και έτσι αποσύρει την υπογραφή του «διότι ουδεμία πρόθεση έχω να ταυτιστώ με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».
Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσαν οι καταγγελίες της ΔΗΜΑΡ για «φωτογραφική τροπολογία», αλλά και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κομισιόν αντιδρά επικαλούμενη παραβίαση του ανταγωνισμού στα φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με την βουλευτική τροπολογία «δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων πώλησης με τιμή αναφοράς που αναγράφεται στον πίνακα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως ίσχυε κατά την ημερομηνία υπαγωγής τους στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων και αντιστοιχεί στην τιμή που ίσχυε κατά την ίδια ημερομηνία, εάν υλοποιήσουν εγκατάσταση ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης των 60 MW».

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,6% στη Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου

H δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Αύγουστο 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη ∆ύναμη του Αυγούστου 2012, παρουσίασε μείωση κατά 2,6% έναντι μείωσης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ωστόσο, αύξηση 0,9% παρουσίασε η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το μήνα Αύγουστο 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Αυγούστου 2012. Πάντως, η αύξηση αυτή υπολείπεται κατά πολύ της αντίχτοιχης αύξησης κατά 2,0% που σημειώθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011.
Η έρευνα για τη δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου διενεργείται κάθε μήνα από το 1964 μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν υπάρξει ουσιαστικές αλλαγές ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της.

ΣΤΟ ''ΚΟΚΚΙΝΟ'' Η ΕΥΡΩΠΗ...

Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα περιθώρια στις ΗΠΑ στενεύουν για να υπάρξει κάποια συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού, πριν την προθεσμία που λήγει αύριο...

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,42%, με τους αμυντικούς κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ωστόσο, να ξεχωρίζουν ανοδικά. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν την τάση που κυριάρχησε στις ασιατικές αγορές, όπου οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής λόγω των εξελίξεων στην Ουάσινγκτον.
Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,42%, ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,70%, ο DAX κινείται 0,12% χαμηλότερα, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,20%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,49%.
Οι ηγέτες της Γερουσίας θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και σήμερα το απόγευςμα, μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Βουληής των Αντιπροσώπων να διενεργήσει ψηφοφορία για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδόρηση της κυβέρνησης.
Η συμφωνία της Γερουσίας, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα αφορά την παράταση της δανειακής ικανότητας της κυβέρνησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, και θα δώσει τέλος στο shutdown. Επίσης θα συμπεριλαμβάνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν μόλις 24 ώρες πριν την ημερομηνία όπου, όπως έχει ανακοινωθεί, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δεν θα μπορεί να δανειστεί πλέον και θα χρησιμοποιήσει ότι ταμειακό υπόλοιπο έχει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, ενώ χθες το βράδυ ο οίκος Fitch προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των ΗΠΑ λόγω της καθυστέρησης στη λύση του πολιτικού αδιεξόδου.
Όπως τονίζει ο Κρις Σικλούνα, οικονομολόγος της Daiwa Capital, μόλις μία ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας, και μετά τις χθεσινές προσπάθειες της Βουλής των Αντιπροσώπων, το μπαλάκι είναι και πάλι στο γήπεδο της Γερουσίας.
Στο μέτωπο των μετοχών, η LVMH υποχωρεί 6,66% μετά την ανακοίνωση για επιβράδυνση των πωλήσεων γ΄τριμήνου, αιφνιδιάζοντας την αγορά που περίμενε αύξηση.
Οι μετοχές της Danone υποχωρουν 3,88% μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα στο γ’ τρίμηνο, λόγω της ανάκλησης χιλιάδων προϊόντων το καλοκαίρι από την αγορά της Ασίας.
Οι μετοχές της Hochschild Mining υποχωρούν 1,57% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα από την πτώση των τιμών των μετάλλων.
Οι μετοχές της Smiths News ενισχύονται 7,47%, με τά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων έτους, τα οποία έδειξαν 14% αύξηση στα προ φόρων κέρδη.
Πηγή : naftemporiki.gr 

Δάκρυα, Αίμα, Αξιοπρέπεια. Του Γιάνη Βαρουφάκη

Όταν ξέσπαγε η Κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει κάτι πολύ σωστό: Το μέγιστο έλλειμμα του ελληνικού κράτους είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Ο τ. υπουργός αναφερόταν βέβαια στα στατιστικά στοιχεία του κράτους και στην αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους μας ότι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε. Όμως αγνόησε μια άλλη σημαντική παράμετρο: την ικανότητα της κυβέρνησης να σηματοδοτεί αξιόπιστα το τέλος της Κρίσης στον ελληνικό λαό. Κι έτσι συνεισέφερε ο ίδιος στην ολοκληρωτική απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας προβλέποντας κάθε λίγο και λιγάκι σταθεροποίηση, ανάπτυξη και oσονούπω επιστροφή στις αγορές.
Εν μέσω μεγάλης Κρίσης, η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση να μη σπαταλά το όποιο κεφάλαιο αξιοπιστίας έχει και με το οποίο μπορεί να εμφυσήσει μια μόνο σύντομη νότα αισιοδοξίας την κατάλληλη στιγμή. Αυτό το «κεφάλαιο» είναι πολύ, πολύ μικρό και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα και μόνο την κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που πραγματικά κάνει να πάρει μπροστά ο σβησμένος κινητήρας της οικονομίας και που μια μικρή τονωτική ένεση θα τον βοηθήσει να μπει σε λειτουργία.

Όταν όμως η κυβέρνηση κάθε λίγο και λιγάκι σπαταλά αυτό το κεφάλαιό της, μονίμως ανακοινώνοντας, κατά τα πρότυπα Παπακωνσταντίνου, πως το δεύτερο εξάμηνο του 201Χ (αντικαταστήστε κατά το δοκούν το Χ με το 1, το 2, το 3, το 4...) έρχεται η ανάπτυξη, πως κατέφθασαν οι επενδυτές, πως όπου να ‘ναι θα αρχίσει να ρέει η τραπεζική πίστη, καταλήγουμε στο κάκιστο αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μη δύναται να εμφυσήσει έστω και μια μικρή νότα αισιοδοξίας όταν θα είναι η στιγμή να το κάνει. Ακούει ο πολίτης για Grecovery από τις αρχές του έτους και μόλις χτες διαβάζει ως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ήδη νωχελική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε (από τον Αύγουστο του 2012 στον Αύγουστο του 2013) κατά 7,2%. Πώς είναι δυνατόν να ξαναπιστέψει τον πρωθυπουργό; Πώς θα ανασάνει όταν ακούσει ξανά τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι το τέλος της Κρίσης είναι δίπλα μας;

Για να είμαι δίκαιος, το ίδιο λάθος κάνει και η αντιπολίτευση υποσχόμενη πως, με την εκλογή της, η χώρα θα απελευθερωθεί από το Μνημόνιο, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα σταματήσει η ύφεση. Κάπως έτσι κυβέρνηση και αντιπολίτευση απλά χάνουν τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Εξαναγκάζουν την κοινή γνώμη, τους πολίτες, να αγνοούν τους πολιτικούς τους οποίους μπορεί και να ψηφίζουν. Πρόκειται για Μεγάλη Ήττα της Δημοκρατίας καθώς τίποτα δεν τροφοδοτεί τον νιχιλισμό στον οποίο επενδύουν τα ερπετά της Χρυσής Αυγής περισσότερο από το αυτό συναίσθημα της απαξίωσης προς τα δημοκρατικά κόμματα.

Και για να μη μιλώ γενικόλογα, επιτρέψτε μου μια πρόταση: Όλα τα κόμματα, της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να υποσχεθούν μόνο τρία πράγματα στον ελληνικό λαό. Κατ’ αρχάς «Δάκρυα και Αίμα» (όπως έκανε ο Winston Churchill στο διάγγελμα με το οποίο προετοίμαζε τον βρετανικό λαό για τον μακρύ δρόμο του πολέμου). Στη συνέχεια, να υποσχεθούν «Επιστροφή στην Αξιοπρέπεια». Και να κονταροχτυπηθούν παρουσιάζοντας τις πολιτικές με τις οποίες θα επιστρέψουν στον μέσο Έλληνα τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

Αναδημοσίευση από το protagon.gr
Σχέδιο για συμψηφισμό χρεών των δήμων προς τη ΔΕΗ
Σε συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου θα εξεταστεί σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς τα χρέη της ΔΕΗ προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) φθάνουν τα 115,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ένα ντόμινο χρεών, που αγγίζει όλους τους παίκτες, τους ιδιώτες παραγωγούς ακόμα και τη ΔΕΠΑ.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο συμψηφισμός των χρεών των δήμων προς τη ΔΕΗ με τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό των δήμων, ποσό που θα μπορούσε να αποδώσει γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, η εξόφληση κάποιων οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, το ξεπάγωμα, ενός μέρους από τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς των εταιρειών Energa και Hellas Power (γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) κ.λπ.
Το θεμα συζητήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον υφυπουργό Ενέργειας με εκπροσώπους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), του ΑΔΜΗΕ και του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες, ανάλογες συναντήσεις.
Στο μεταξύ, σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προχώρησε η ΔΕΗ, σε συνέχεια δημοσιεύματος, αναφέροντας πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σήμερα σε περίπου 115,5 εκατ. ευρώ, έναντι 200,8 εκατ. ευρώ την 30ή Σεπτεμβρίου 2013.
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Προς τον ΛΑΓΗΕ η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές σήμερα, αλλά ούτε και την 30/09/2013, παρότι έχουν ευρέως κυκλοφορήσει πληροφορίες για άνοιγμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ ξεκινά από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών, που τον Σεπτέμβριο προσέγγισαν το 1,3 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ υπάρχει διαφωνία ως προς την πιστοποίηση των χρεών, καθώς π.χ. η ΔΕΗ θεωρεί ότι δεν χρωστά στον ΛΑΓΗΕ έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) το οποίο όμως δεν έχει εισπράξει, καθώς ο λογαριασμός δεν έχει πληρωθεί κ.λπ.
Ευρωπαϊκές Ειδήσεις

Νέα Ενεργειακή Πολιτική Ζητούν Από την Ε.Ε. 10 Μάνατζερ των Μεγαλύτερων Εταιρειών Ενέργειας στην Ευρώπη

 
Σημαντική παρέμβαση προς την Ε.Ε. από δέκα μάνατζερς των ισάριθμων μεγαλύτερων ενεργειακών επιχειρήσεων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να προσδιορισθεί με σαφήνεια η ενεργειακή πολιτική της Ένωσης, υπό το πρίσμα νέων δεδομένων.
Συγκεκριμένα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι δέκα μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, που αντιπροσωπεύουν το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, υπό την «ομπρέλα» της Eurelectric, και υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. Πρόκειται για τους CΕΟs, της γαλλικής GDF Suez, των γερμανικών E.ON. και RWE, των ισπανικών Iberdrola και Gas Natural, των ιταλικών Enel και ENI, της σουηδικής Vattenfall, της τσέχικης CEZ και της ολλανδικής Gas Terra.
Οι μάνατζερς των ενεργειακών κολοσσών της Ευρώπης διαπιστώνουν ότι τρία προβλήματα ταλαιπωρούν την κοινοτική ηλεκτρική αγορά: οι υψηλές τιμές, η μείωση της ασφάλειας εφοδιασμού και η αύξηση των εκπομπών CO2. Για την αντιστροφή των προβλημάτων αυτών οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών εταιριών ζητούν μια νέα μεταρρυθμιστική ενεργειακή πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει, την ένταξη στην αγορά ώριμων έργων ΑΠΕ, την εγκατάλειψη των επιδοτήσεων, τη χρησιμοποίηση της υπάρχουσας δυναμικότητας της παραγωγής, ως κορυφαία προτεραιότητα, αντί της ενίσχυσης νέων μονάδων, καθώς και την υποστήριξη της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, ώστε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) να αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη της πολιτικής της Ε.Ε. για το κλίμα.
Η Eurelectric συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι δέκα μάνατζερς και χαιρετίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβαν, ώστε να ακουστεί η φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις.
Με αφορμή, εξάλλου, τη χθεσινή έγκριση από την Κομισιόν της λίστας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, η Eurelectric εκφράζει φόβους για επανεθνικοποίηση της ενεργειακής πολιτικής, καθώς αρκετά κράτη-μέλη σχεδιάζουν την αγορά τους με τρόπο που να μην καλύπτει τη δυναμικότητα των διασυνδέσεων. Η Eurelectric επισημαίνει ότι οι υποδομές διασυνδέσεων είναι κρίσιμης σημασίας για τη χάραξη πολιτικής που θα στοχεύει σε μια πανευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας. Επικαλείται, μάλιστα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν, με βάση την οποία καταγράφεται απόκλιση στις χονδρεμπορικές τιμές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που υπολογίζεται περίπου σε 25 ευρώ στις 20/5/2013.
Η Eurelectric θεωρεί την εξέλιξη αυτή ανησυχητική τονίζοντας ότι καταδεικνύει ότι οι υφιστάμενες διασυνοριακές υποδομές στα δίκτυα δεν χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ολοκλήρωσης της ηλεκτρικής αγοράς, αλλά για να «εξαχθούν» παρενέργειες των εθνικών πολιτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, για παράδειγμα, πολιτικές για τις ΑΠΕ. Συνεπώς, καταλήγει η Eurelectric, η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει σήμερα ένα απλό πρόβλημα τεχνικής δυναμικότητας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο, που είναι η έλλειψη ενεργειακής πολιτικής και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού
Η ενίσχυση των υποδομών μέσα από το Πρόγραμμα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, για την Eurelectric, θα πρέπει να πάνε χέρι-χέρι με τις προσπάθειες για την ενοποίηση της ηλεκτρικής αγοράς, την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών, την ένταξη των ΑΠΕ και την ανάπτυξη ευέλικτων αγορών φυσικού αερίου.