Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ...

Νέους προσωρινούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα κατήρτισε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, που αφορούν ...
στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τον ΟΑΕΔ.
Η μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση των σχετικών βαθμολογικών πινάκων κατάταξης βασίζεται στα στοιχεία όπως απεστάλησαν από τις αρμόδιες δ/νσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων.
Οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διαβιβάστηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες στα οικεία Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια τα οποία είναι αρμόδια για την έκδοση των τελικών πινάκων.
Πηγή : naftemporiki.gr
ΔΑΚΕ:ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ “ΑΡΕΣΤΟΙ” Ή “ΧΡΗΣΙΜΟΙ” ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΙ

Θέσεις και προτάσεις της ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014
.
Στις κρίσιμες τούτες ώρες που διανύει η χώρα μας, στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που βιώνει ο ελληνικός λαός στο σύνολό του αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ως συνέπεια της σκληρής δοκιμασίας και της αδιαλλαξίας που επιβάλλεται από τους “δανειστές” μας, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να συντονίσουμε τη δράση και την αντίδρασή μας ενδυναμώνοντας τη “φωνή” της μαχόμενης και χειμαζόμενης κοινωνικής βάσης ώστε να υπάρξει επιτέλους οριστική βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας από την περιδίνηση της κρίσης και τα μνημόνια.

Η απουσία κάθε ίχνους διαπραγμάτευσης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των Δανειακών Συμβάσεων είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη επαχθών και ειδεχθών δεσμεύσεων, την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων και την εκχώρηση μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα θυσιάζεται -κατά ομολογία και των “δανειστών” μας- ως “Ιφιγένεια” στο “βωμό” της διάσωσης της Ευρωζώνης και οι Έλληνες γίνονται “πειραματόζωα” στο “δοκιμαστικό σωλήνα” του νεοσύστατου Μεικτού Μηχανισμού Στήριξης (ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ) που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική αστάθεια με πολιτικές ΣΟΚ.

Την ώρα που το “Μεσοπρόθεσμο” διαδέχεται το “Μνημόνιο” πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας, η ύφεση βαθαίνει και παρατείνεται επ’ αόριστον, το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί κατακρημνίζονται, η φορολογία αυξάνεται ραγδαία, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη σημειώνοντας ανά μήνα και ένα νέο “ρεκόρ”, διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗΣ”, η πραγματική οικονομία “στεγνώνει” από ρευστότητα και τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται με τη φτώχεια να απλώνεται πάνω από τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι αιματηρές θυσίες των πολιτών δεν “πιάνουν τόπο”, κάθε έλευση της Τρόικας στην Αθήνα συνοδεύεται από πρόσθετες απαιτήσεις και η χρηματοδότηση της χώρας διασυνδέεται με διαλυτικά προαπαιτούμενα που θρυμματίζουν τον κοινωνικό ιστό.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. πιστή στις αρχές και τις αξίες του ριζοσπαστικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης όπως αυτές αποτυπώνονται στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ. από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, μακριά από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, αριστερά ιδεολογήματα και “σοσιαλιστικούς υπερβατισμούς” αποτελεί μαζί με ένα μεγάλο μέρος του κοινοβουλευτικού προσωπικού της χώρας τον ισχυρό πόλο της λεγόμενης “Λαϊκής Δεξιάς”.

Κεντρική μας θέση η ελευθερία-αυτονομία του ατόμου και η διαλεκτική του σχέση με το κράτος δικαίου σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που θα δίνει ελπίδα και θα διαχέει ευκαιρίες σε όλους απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας.

Αναγκαία συνθήκη, ο επανακαθορισμός του παραγωγικού μοντέλου με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας να έρχεται από την αύξηση της παραγωγικότητας και την ποιότητα των αγαθών-υπηρεσιών, την έρευνα και την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και όχι μέσα από την αδιέξοδη εμμονή για τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους.

Δεν αποδεχόμαστε την “κομμουνιστική” λογική των μονοδρόμων και τη “σοσιαλιστική” πρακτική των οριζόντιων περικοπών-οριζόντιων απολύσεων, αλλά ούτε και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί “ξεπουλήματος” των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας για δήθεν ανταγωνιστικούς λόγους ή των αποκρατικοποιήσεων με “χρονοδιάγραμμα”, ενώ απορρίπτουμε εμφατικά την “ακρότητα” του “ξαφνικού θανάτου” που ξεπερνά ακόμη και τον Φρίντμαν…

Σ’ αυτή την πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας είναι αδιανόητο να “κοινωνικοποιούνται” οι ζημιές και να “ιδιωτικοποιούνται” τα κέρδη.

Οι εργαζόμενοι είναι ο “πυρήνας” της κοινωνίας και η κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους λοιπόν:

• Δεν δικαιούμαστε να “κωφεύουμε” απέναντι στη πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται.
• Δεν μας επιτρέπεται να στεκόμαστε απαθείς στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας αλλά και οι “όμορες” κοινωνικές ομάδες των ανέργων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
• Δεν μας επιτρέπεται να σιωπούμε όταν οι “αριθμοί” μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους και οι “αγορές” πάνω από την κοινωνική δικαιοσύνη.
• Δεν είμαστε διατεθειμένοι -όπως δεν το πράξαμε μέχρι σήμερα- να νομιμοποιήσουμε ή να παραγράψουμε τις “εγκληματικές ευθύνες” του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή και την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στα Μνημόνια.


Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.

Διεκδικούμε, μια Ομοσπονδία εθνών κρατών βασισμένη στην αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας του χρέους
μακριά από οικονομικούς πατριωτισμούς ή τάσεις ηγεμόνευσης. Μια κοινωνική Ευρώπη που τα “ελλείμματα” των φτωχών δεν θα γίνονται “πλεονάσματα” των ισχυρών.



Μια Ευρώπη που θα υπηρετεί τους στόχους της Ισόρροπης Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Συνοχής πέρα και έξω από λογικές μιας Ένωσης πολλαπλών “ταχυτήτων” με ενιαίους όρους και κανόνες.

Διεκδικούμε τη διενέργεια μιας σειράς θεσμικών αλλαγών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων όπως:

• Διαχωρισμό της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία
• Δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου
• Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών
• Κατάργηση προνομίων και ασυλίας.


H ΔΑΚΕ Ι.Τ. συνεχίζει την υπεύθυνη στάση της κατάθεσης προτάσεων, τροφοδοτώντας τη στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης ενόψει και της κατάρτισης του τελικού σχεδίου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014 και ζητούμε:

• Κατάργηση τεκμηρίων μισθωτών και συνταξιούχων, σταθερό Φορολογικό Σύστημα και αύξηση του αφορολογήτου ορίου 12.000€.
• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης.
• Απόδοση των εσόδων από 4 μονάδες του ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.


Η δημιουργία μιας ισχυρής φορολογικής και ασφαλιστικής κουλτούρας μέσω της διασύνδεσης της λήψης αποδείξεων με τις συνταξιοδοτικές παροχές ενδέχεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη φοροδιαφυγή και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων προσφέροντας παράλληλα κρίσιμους πόρους στην Κοινωνική Ασφάλιση.

• Τιτλοποίηση των κοιτασμάτων του ορυκτού πλούτου τόσο για την αποπληρωμή του χρέους (μετά την απομείωση), όσο και για τη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και του Ασφαλιστικού Συστήματος με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.
• Απόκρουση κάθε απαίτησης της Τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη μεταβολή της ισχύουσας διαδικασίας.
• Επαναφορά καθολικότητας ισχύος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και των Κλαδικών Συμβάσεων για μισθολογικά ζητήματα. Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις χωρίς κρατική παρέμβαση, κατάργηση της 6ης Π.Υ.Σ.
• Αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών των Δημόσιων Επιχειρήσεων με την πλειοψηφία των μετοχών υπο τον έλεγχο του κράτους, με αντίστοιχες του εξωτερικού ώστε να εισαχθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία και να βελτιωθεί η θέση τους διεθνή ανταγωνισμό.
• Άμεση λήψη πρωτοβουλιών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους με αφετηρία της ενεργοβόρες βιομηχανίες
• Διαμόρφωση ενός ισχυρού πλαισίου παρέμβασης στις συστημικές Τράπεζες για την δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
• Ίδρυση μιας δημόσιας τραπεζικής δομής με βασικό κεφάλαιο τα αδιάθετα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
• Ανάκληση του μέτρου της Διαθεσιμότητας που οδηγεί σε Απόλυση.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ...

Είναι ξεκάθαρο ότι η παρούσα συγκυρία με:

• την κοινωνία να έχει εξαντλήσει τα απώτατα όρια ανοχής και αντοχής,
• τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να έχει προ πολλού ξεπεραστεί,
• την απώλεια του ΑΕΠ να υπερβαίνει σωρευτικά το 25%,
• τη φτώχεια να αγγίζει το 31% (στοιχεία για το 2011),
• τη μείωση των εισοδημάτων να υπερβαίνει το 40%
• την ανεργία να φτάνει στο 28%,
• τις παραδοχές των “Δανειστών” μας για σωρεία λαθών στο Ελληνικό Πρόγραμμα να πληθαίνουν,
• την σχεδόν πανθομολογούμενη ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εγκατάλειψη των πολιτικών της ακραίας λιτότητας,
• την επίτευξη του Πρωτογενούς Πλεονάσματος (βασισμένο βέβαια στο οξύτατο κοινωνικό έλλειμμα)
• το “φάντασμα” της δημοσκοπικής ανόδου της Χρυσής Αυγής.
και ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού για το 2014 καθίσταται ως η “ύστατη ώρα” αφενός για την άρνηση κάθε νέου μέτρου και αφετέρου για την εκκίνηση της διαδικασίας της δυναμικής επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων, τα οποία ευθύνονται για τη διάλυση της οικονομίας και την φτωχοποίηση της κοινωνίας.


Θα δηλώσουμε “ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ” σε κάθε τέτοια προσπάθεια, γιατί για εμάς:

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι ΧΩΡΑ και όχι χώρος…
Οι Έλληνες είναι ΛΑΟΣ και όχι πληθυσμός…
Η Πατρίδα μας δεν είναι πουκάμισο αδειανό…
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Λαιμητόμος σε συντάξεις - όρια - εφαπαξ - ειδικά ταμεία - οργανισμούς!

Καταιγίδα τα νέα μέτρα! Πλήττονται άμεσα σχεδόν 400.000 ασφαλισμένοι!
Με εξαγγελίες που μετά διαψεύδονται και διαρροές επί διαρροών το οικονομικό επιτελείο σπέρνει σύγχυση σχετικά με το περιεχόμενου το νέου ασφαλιστικού και των νέων σκληρών μέτρων που θα επιβληθούν.
Εχει γίνει ήδη, σαφές ότι δρομολογούνται οδυνηρές αλλαγές με πρώτη ανάμεσά τους την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2014 και τη μείωση των επικουρικών και των εφάπαξ μέσω της εφαρμογής της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης, δηλαδή της κάλυψης των ελλειμμάτων των ταμείων χωρίς ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης.
Το μέτρο θα ισχύσει από το 2014 και στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια:

1. Ουδείς για σύνταξη κάτω των 60 ή 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα ως και 10 ή 12 χρόνια τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση από τα 50 σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

2. Μείωση των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου πέραν του 30% που είναι σήμερα το ανώτατο όριο ποινής σε όσους αποχωρούν πρόωρα, παράλληλα με κούρεμα των προϋποθέσεων κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι το 67ο.
Στην πράξη θα καταστήσει ασύμφορη την πρόωρη σύνταξη ως επιλογή από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, καθώς η μείωση της σύνταξης μπορεί να φτάνει και στο 60%.

Σε αυτή την "επικοινωνιακή" και όχι επι της ουσίας διαμάχη μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης, μπαίνουν και οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων για το 2014 και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Οπως όλα δείχνουν, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει εντόνως τις συζητήσεις της άνοιξης ή του καλοκαιριού του 2014, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει το ίδιο και για το θέμα των νέων μέτρων της περιόδου 2015-2016.

Εκτός των νέων "μαχαιριών" σε συντάξεις και εφάπαξ στο τραπέζι μπαίνουν και οι λεγόμενες "αναδιαρθρώσεις", δηλαδή τα λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Πρώτες και επιτακτικά στην ατζέντα μπαίνουν οι αμυντικές βιομηχανίες.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα προκαλεί τη μικρότερη ζημιά στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι η επιλογή του «λουκέτου» τουλάχιστον στις περιπτώσεις των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ είναι η καλύτερη.Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις. Ειδικά για τα ΕΑΣ, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, ώστε να αποδειχθεί η βιωσιμότητα ενός τουλάχιστον τμήματος της επιχείρησης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει δραστική συρρίκνωση των ΔΕΚΟ τόσο σε ό,τι αφορά το προσωπικό, με νέες απολύσεις όσο και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - 15 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

- Πλήττονται σχεδόν 1.500.000 ασφαλισμένοι
- Αλλαγές φαρμάκι για γυναίκες με ανήλικα παιδιά
- Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης από 3 ως και 15 χρόνια σε όλα τα Ταμεία
- Περικοπές στις συντάξεις για ασφαλισμένους πριν το 1983

Στην προσπάθειά του να μαζέψει τις δηλώσεις για περικοπές το υπουργείο Οικονομικών έκανε μια διαρροή που ανατρέπει τα πάντα σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις.

Οι διαρροές αφορούν προβληματισμούς στην κυβέρνηση για «μπλόκο» στη συνταξιοδότηση, πριν από το 62ο έτος, περίπου 400.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α) προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση για να «καλύψει» το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε την κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο Ασφαλιστικό από τους γενικούς κανόνες -χωρίζοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους σε πατρικίους και πληβείους- και ύστερα από τον «θόρυβο» τον οποίο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για επικείμενες περικοπές στις (υψηλότερες) συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων και του ΤΕΒΕ, χθες, κύκλοι του υπουργού αποσαφήνισαν ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις».

Ουσιαστικά μέσω διαρροών μαθαίνουμε ό,τι περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι προ του 1992 πλήττονται καθώς το υπουργείο προτίθεται να βάλει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν το 62ο έτος για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των Ταμείων που φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά το υπουργείο ανακοίνωσε ένα μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις ειδικά για τους παλιούς ασφαλισμένους προ το '83 ή προ του '92 που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλά περιμένουν να συμπληρώσουν και την ηλικία που προβλέπεται από το Ταμείο του.

Το υπουργείο σκέφτεται να αυξήσει την "ποινή" τη μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν για όσους επιλέγουν να βγουν νωρίτερα, κάνοντας έτσι απαγορευτική την έξοδο

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον συνταξιοδοτικό 12 χρόνια πριν το 62ο έτος. Αυτές είναι και οι κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο.

"ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ" ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ


Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τις πρόωρες συντάξεις αφορά περίπου 400.000 ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες αλλά και ΙΚΑ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα και με εκτιμήσεις παραγόντων των ίδιων των Ταμείων είτε έχουν κλειδώσει (κατοχυρώσει) το δικαίωμα για αποχώρηση ακόμη και από τα 52 (Δημόσιο - γονείς με ανήλικο παιδί) είτε έχουν θεμελιώσει, δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να φύγουν από την υπηρεσία ή την εργασία τους, καθώς συμπλήρωσαν και το όριο ηλικίας, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Ο λόγος που έστρεψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην επιλογή να κόψει τις πρόωρες συντάξεις έχει να κάνει με δύο ζητήματα:

1.με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα αυτά δεν θα είναι από νέα μείωση των κύριων συντάξεων και
2.με το γεγονός ότι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα αποδώσει ένα σεβαστό ποσό από τα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά η τρόικα ότι απαιτούνται με στοχευμένα μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 2014 και μάλιστα χωρίς να φανεί αυτή η παρέμβαση ως μέτρο μείωσης συντάξεων.

Η επιλογή να μη δοθεί σύνταξη σε κανέναν ασφαλισμένο κάτω των 62 ετών θα αποφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη καθώς θα εξοικονομηθούν περί τα 500 - 600 εκατομμύρια ευρώ από το 30% των ασφαλισμένων που δεν θα κατορθώσουν να συνταξιοδοτηθούν.

ΜΕΙΩΣΗ 50% - 60% ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και επικρατέστερο, προβλέπει μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 60 ή τα 62. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται στην πράξη μια νέα κατηγορία μειωμένων συντάξεων δεδομένου ότι σήμερα το 62ο έτος είναι η ηλικία που μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος με μειωμένη σύνταξη κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται από το 67ο.

Το μέγιστο ποσοστό μείωσης εξαντλείται στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (στα 62 αντί 67) με περικοπή σύνταξης 30%. Με βάση τους μεταβατικούς όμως όρους συνταξιοδότησης που ισχύουν στο ασφαλιστικό, όσοι φεύγουν πρόωρα σε σύνταξη στα 50 ή στα 57 έχουν και αυτοί την ίδια μείωση με όσους αναγκάζονται να φύγουν το νωρίτερο στα 62.

Έτσι το σενάριο που εξετάζεται είναι η ποινή μείωσης της σύνταξης λόγω πρόωρης εξόδου να ξεπερνά το 30% και, για παράδειγμα, να επιβάλλεται 6% μείωση για κάθε έτος που υπολείπεται του 67ου.
Δηλαδή μια ασφαλισμένη που αποχωρεί στα 57 να έχει μείωση 6% όχι με βάση το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών, που σημαίνει τελική σύνταξη με μείωση 50% ή 60%.

Το ανώτατο όριο μείωσης σήμερα για την περίπτωση της εν λόγω ασφαλισμένης είναι 30%. Αν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, τότε δεν θα της απαγορευτεί η έξοδος στα 57, αλλά αν το αποφασίσει θα έχει μείωση 50%-60% στην τελική της σύνταξη αντί του 30% που είναι σήμερα το μέγιστο ποσοστό μείωσης.

Αν δηλαδή η πλήρης σύνταξη που δικαιούται είναι 900 ευρώ, θα πάρει 450 ή και 400 ευρώ, με πρόωρη σύνταξη στα 57. Έτσι τα υπόλοιπα 450 ευρώ θα μείνουν στα Ταμεία.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΑΕΔ

Το ποσό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στις δαπάνες συντάξεων ανέρχεται στο 56% το 2012, στο 55,9% το 2013, στο 46,5% το 2014, στο 42,1% το 2015 και στο 40,8% το 2016.

Κατά 2,1 δισ. ευρώ θα μειωθεί από το 2013 - 2014 η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. Μειωμένη θα είναι επίσης και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ κατά 1,8 δισ. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 θα δοθούν 15,7 δισ. ευρώ για ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, ενώ με βάση το προσχέδιο του 2014 θα δοθούν 13,2 δισ.

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι πλέον να αυξηθεί η φοροσυλλεκτική ικανότητα του συστήματος και γι' αυτό την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία «με την οποία θα θωρακίζεται απόλυτα το σύστημα» μέσω ελέγχων.

Ο Γ. Βρούτσης δεσμεύθηκε ότι μετά τις τελευταίες διατάξεις «δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί κάνει κανείς», καθώς έχουν εφαρμοστεί όλα τα προγράμματα που διασφαλίζουν την εποπτεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Εξαντλήσαμε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην απογραφή, τα συστήματα ΗΛΙΟΣ, ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ κ.ά.. «Έγιναν 12 πράγματα που άλλαξαν εικόνα του υπουργείου Εργασίας συνολικά και 2014 θα είναι πρότυπο υπουργείο σε επίπεδο Ευρώπης. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται θα το πετύχουμε και στο τέλος διαδρομής», υπογράμμισε ο Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ πια απογραφή συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας το κόστος από το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 11,8 δισ ευρώ. Επίσης από το 2001 έως το 2013 ο κρατικός προϋπολογισμός έχει δώσει στο ασφαλιστικό σύστημα 187 δισ. ευρώ.

Η δαπάνη για το σύνολο συντάξεων ήταν 32,17 δισ. το 2009, 31,7 δισ. το 2010, 31,6 δισ. το 2011, 31,1 δισ. το 2012 και θα είναι 28,3 δισ. το 2013. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι 28,5, δισ., το 2015 θα είναι 29,1 δισ. και το 2016 θα είναι 30 δισ.

Το ποσό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στις δαπάνες συντάξεων ανέρχεται στο 56% το 2012, στο 55,9% το 2013, στο 46,5% το 2014, στο 42,1% το 2015 και στο 40,8% το 2016.

ΑΜΕΣΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΛΒΟ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ


Το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης έφτασε στα χέρια της τρόικας που θα το "μελετήσει" ωστόσο κάποιοι μιλούν για αποφάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Η τρόικα έχει αποφασίσει να επιβάλει άμεσα λουκέτο τόσο στην ΕΛΒΟ όσο και στα ΕΑΣ.
Σε κάθε περίπτωση από την αμυντική βιομηχανία προβλέπονται άμεσα μάλιστα απολύσεις και απομάκρυνση προσωπικού μέσω εθελούσιας εξόδου.

Το νέο σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση αφορά λύσει για τα ΕΑΣ σε βάθος 24 μηνών. Ουσιαστικά ζητήθηκε δηλαδή μια προθεσμία εκκαθάρισης 24 μηνών. Μέσα σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα "σπάσει¨σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι τη βιομηχανία με αποτέλεσμα να μειώσει το κόστος σε μάξιμουμ 45 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα προβλέπεται απομάκρυνση των 3/5 του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου. Η κυβέρνηση μάλιστα κοστολόγησε την αποχώρηση του προσωπικού σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η εθελούσια έξοδος προβλέπεται να γίνει σε δύο κύματα το πρώτο θα αφορά σε 318 υπαλλήλους και το δεύτερο σε 159 υπαλλήλους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι στο νέο σχήμα να υπάρχουν μόλις 341 εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση διαμηνύει προς την τρόικα ότι είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης μέσω νέων παραγγελιών, ωστόσο οι τροϊκανοί επιμένουν ότι για το ελληνικό δημόσιο το συμφέρον είναι να μπει λουκέτο άμεσα και στα ΕΑΣ και στην ΕΛΒΟ.

iskra.gr
Ειδήσεις Ελληνικές

Συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με θέμα την Προτεινόμενη Επένδυση Αιολικού Πάρκου στη Σκύρο

 
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κάλεσε σε συνάντηση και παρευρέθησαν αφ’ ενός εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Σκύρου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλλάδας και Βουλευτές του Ν. Εύβοιας και αφ’ ετέρου οι επενδυτές του αιολικού πάρκου 330 MW στην νότια Σκύρο, σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος-αλληλοενημέρωση, με στόχο την επίτευξη «κοινού τόπου», μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, στοιχείο απαραίτητο όπως τόνισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ για την υλοποίηση επενδύσεων.
Οι συνθήκες της χώρας την κρίσιμη αυτή περίοδο για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν ενέργειες, δράσεις και παρεμβάσεις απ’ όλες τις πλευρές που να σέβονται τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και τους τρεις πυλώνες που αυτή εδράζεται, δηλαδή του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας.Με σεβασμό των αρχών αυτών ζήτησε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, να κινηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σε Καθεστώς Επιτήρησης η Ελλάδα για Περισσότερα Από 30 Χρόνια

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης για πολλά χρόνια και μετά το τέλος του Μνημονίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης στη Λιθουανία. Με την αναμενόμενη απάντησή του, ο κ. Ρεν επιβεβαιώνει αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της «Κ» περί των προβλέψεων της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης (two pack). O συγκεκριμένος κανονισμός «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών στη Ζώνη του Ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» προβλέπει (άρθρο 14) ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες που έχουν δανειστεί από τους εταίρους τους (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία) θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έως ότου αποπληρώσουν το 75% αυτών των δανείων που έχουν λάβει.
Για τη χώρα μας, το απολύτως δεσμευτικό αυτό πλαίσιο συνεπάγεται ενισχυμένη εποπτεία για τουλάχιστον 25 χρόνια ακόμη, όπως άλλωστε έχει δημοσιεύσει η «Κ», καθώς η σταθμισμένη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι 30,48 χρόνια. Τα δάνεια αυτά ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 133,04 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση ακόμη 10,66 δισ. ευρώ. Οι λήξεις τους φτάνουν μέχρι στιγμής μέχρι και το 2048, ενώ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, του Νοεμβρίου 2012, μόλις η χώρα μας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι ωριμάνσεις αυτές θα επεκταθούν και τα επιτόκιά τους θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτησή τους. Επιπλέον η Ελλάδα έχει λάβει και 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, τα οποία επίσης προσμετρούνται στο ποσό που πρέπει να πληρωθεί, ώστε να βγει από την εποπτεία. Εξάλλου, ακόμη και να μην υπήρχε επιτήρηση, η Ελλάδα έχει υπογράψει τη «Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στη Νομισματική Ενωση». Σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω Συνθήκης «η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης (του κάθε) συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική», όπερ σημαίνει διαρθρωτικό έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 0,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η διά παντός απαγόρευση της ελλειμματικής πολιτικής αποτελεί πλέον μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για να αλλάξει. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα και αναστολή καταβολής των επιδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, επανέλαβε χθες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ότι «οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν την επιλογή να αναβάλλουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του ελλείμματος». Ο κ. Ο’ Κόνορ υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εισηγηθεί στη Γερμανία να ακολουθήσει πολιτικές τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης, αλλά υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες έχουν την εξουσία να ελέγχουν μόνο τα υπερβολικά ελλείμματα και όχι τα πλεονάσματα. Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ότι «δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων δαπανών», δίνοντας έτσι τις «ευλογίες» του στην πολιτική που ακολουθείται έως σήμερα στην Ευρώπη.
Αυξήθηκε το χρέοςΣτο 169,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat. Το χρέος της χώρας μας, η οποία παραμένει η πλέον υπερχρεωμένη της Ευρώπης, αυξήθηκε 8,6 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε, μετά την Κύπρο (+10,8% του ΑΕΠ), ενώ σε ετήσια βάση, η Ελλάδα κατέχει τα θλιβερά πρωτεία, καθώς το χρέος μας αυξήθηκε κατά 19,9 μονάδες του ΑΕΠ. Ανησυχητική είναι πάντως η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 16 από τις 28 χώρες της Ε.Ε, ενώ αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφηκε σε 24 χώρες συνολικά. Το χρέος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 93,4% του ΑΕΠ της και το χρέος της Ε.Ε. σε 86,8% του ΑΕΠ.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/10/2013)

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ:«Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν αποτελεί επένδυση»

Δήλωση-Απάντηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Πετράκου, Ε. Ουζουνίδου & Α.Αλεξόπουλου προς Μανιάτη & Κεδίκογλου

Οι κύριοι Μανιάτης και Κεδίκογλου, αντί να σιωπούν, έχουν το πολιτικό θράσος
να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του, επειδή στην χθεσινή του ομιλία στους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι:«…Προειδοποιούμε, λοιπόν, τη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην εκποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Και σε ό, τι μας αφορά, δε θα επιτρέψουμε και δε θα αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων τοκογλύφων και των υποτακτικών κυβερνήσεων να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τέτοιου είδους
μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.Επίσης, δεσμεύεται ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση…
…Δε διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληροδότησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι, επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματικών, μπορούν να ξεπουλάνε σαν να είναι τσιφλίκι του παππού τους τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, την ΔΕΗ, κάνουν λάθος.
Και γι’ αυτό εμείς λέμε ότι αυτήν την προοπτική θα την αποτρέψουμε. Και δεν είναι απειλή, αλλά κατάθεση πρόθεσης. Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου…»
Κύριοι Υπουργοί της συγκυβέρνησης, την καταστροφή της χώρας και τη δυστυχία των Ελλήνων την έφεραν οι πολιτικές των μνημονιακών σας κυβερνήσεων, που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση και τον λαό στη δυστυχία. Η πολιτική σας έχει μειώσει το ΑΕΠ 25%, έχει εκτινάξει το δημόσιο χρέος στο 175%, έχει οδηγήσει στην ανεργία 1.500.000 εκ. Έλληνες, έχει κλείσει εκατοντάδες επιχειρήσεις και έχει φτωχοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Για μια ακόμη φορά θα πούμε στη συγκυβέρνηση και στα παπαγαλάκια της ότι: Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν αποτελεί επένδυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Μόνο με την εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υπάρξουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην χώρα. Μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μπορεί να ανατρέψει την πορεία της καταστροφής, με την ενεργή στήριξη του λαού, και να δώσει ελπίδα και προοπτική στο λαό και τη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το λαό δε θα επιτρέψει στη συγκυβέρνηση να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ και τα δίκτυά της και να εκχωρήσει στην ιδιωτική κερδοσκοπία μια ανυπολόγιστης σημασίας εθνική υποδομή, το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που έχει κατασκευαστεί με το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Αντί να έχουν το πολιτικό θράσος να εγκαλούν οι κ.κ.Μανιάτης και Κεδίκογλου τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του, ας απαντήσουν: Γιατί η κυβέρνησή τους καταπατά ακόμη και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις «ότι τα δίκτυα δε θα πωληθούν;».