Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΗΝ ΠΟΥΛΆΤΕ ΤΟ ΝΕΡΌ

Στη Γερμανία η ύδρευση ανήκει στο Δημόσιο, είπε χθες η Γερμανίδα Κρίστα Χεκτ (πρώτη στο πάνελ δεξιά)Ξεκάθαρο μήνυμα να μην προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην πώληση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μετέφερε χθες στην Αθήνα η Κρίστα Χεκτ, διευθύντρια της ένωσης δημόσιων φορέων διαχείρισης υδάτων της Γερμανίας με έδρα το Βερολίνο.
Στη Γερμανία η ύδρευση ανήκει στο Δημόσιο, είπε χθες η Γερμανίδα Κρίστα Χεκτ (πρώτη στο πάνελ δεξιά) Τόνισε την αρνητική εμπειρία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης του Βερολίνου, που οδήγησε αρχικά σε υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του νερού και εν συνεχεία, υπό την πίεση των αντιδράσεων των καταναλωτών, σε «σπάσιμο» του συμβολαίου με τους ιδιώτες, με ρήτρα 650 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Κρίστα Χεκτ παραβρέθηκε χθες στην Αθήνα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων με θέμα «Καλές πρακτικές στη διαχείριση του νερού».
Μνημόνιο
Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την κυρίαρχη επιλογή ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που προωθείται ως μνημονιακή επιλογή, η κ. Χεκτ τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ύδρευσης αποτελούν πλέον επιζήμια για την οικονομία και τους καταναλωτές πρακτική και εγκαταλείπονται. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία σχεδόν όλος ο τομέας της ύδρευσης ανήκει σε δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς.
Το 1999 η πόλη του Βερολίνου ιδιωτικοποίησε την υπηρεσία ύδρευσής της, για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών της, παρά την έντονη αντίδραση των πολιτών. Πούλησε το 49,9% της εταιρείας σε κοινοπραξία μιας γαλλικής πολυεθνικής (Veolia) και μιας γερμανικής πολυεθνικής (RWE), οι οποίες απαίτησαν έγγραφη εγγύηση μεγάλου κέρδους. Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε, αλλά η σύμβαση κρατήθηκε κρυφή από τους δημότες του Βερολίνου.
Μέχρι το 2011 οι τιμές είχαν ξεπεράσει τον πληθωρισμό κατά περισσότερο από το ένα τρίτο του. Η πρωτοβουλία πολιτών «Berliner Wassertisch» προχώρησε στη συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία απαίτησε τη δημοσιοποίηση της σύμβασης.
Τον Ιανουάριο του 2012 το Γραφείο Ανταγωνισμού της Γερμανίας απεφάνθη ότι η σύμβαση παραβιάζει το γερμανικό δίκαιο περί ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές κατά 19%. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν η σύμβαση παραβιάζει τη νομοθεσία της Ε.Ε. κατά της παράνομης κρατικής επιχορήγησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Πριν από λίγους μήνες η RWE αποχώρησε και η υπηρεσία πέρασε πάλι στο δήμο. Το κόστος από το σπάσιμο του συμβολαίου, που κανονικά έληγε το 2028, ήταν 650 εκατομμύρια ευρώ.
Ερευνα
Εξάλλου στη χθεσινή εκδήλωση τονίστηκε ότι μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη σωστή διαχείριση είναι αναγκαία. Παρουσιάστηκε έρευνα του Δικτύου Μεσόγειος SOS για το 2012 σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας από την οποία προκύπτει ότι:
Το 52,2% δήλωσε ότι δεν εφαρμόζει μέτρα εξοικονόμησης νερού. Ενα ποσοστό της τάξης του 48,5% ότι δεν γνωρίζει πόσο νερό καταναλώνει, ενώ το 54,3% δεν ξέρει από πού πηγάζει το νερό που τρέχει από τη βρύση.
Το 54,8% πιστεύει πως το νερό είναι φυσικός πόρος σε επάρκεια, όμως το 51% δεν θεωρεί πως η προσωπική του στάση έχει σημαντική επίδραση στην κατάσταση των υδάτινων πόρων της περιοχής του.
Ωστόσο, το 72% εκτιμά πως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο ως προς τις ανάγκες διαχείρισης του νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου