Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σε Καθεστώς Επιτήρησης η Ελλάδα για Περισσότερα Από 30 Χρόνια

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης για πολλά χρόνια και μετά το τέλος του Μνημονίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης στη Λιθουανία. Με την αναμενόμενη απάντησή του, ο κ. Ρεν επιβεβαιώνει αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της «Κ» περί των προβλέψεων της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης (two pack). O συγκεκριμένος κανονισμός «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών στη Ζώνη του Ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» προβλέπει (άρθρο 14) ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες που έχουν δανειστεί από τους εταίρους τους (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία) θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έως ότου αποπληρώσουν το 75% αυτών των δανείων που έχουν λάβει.
Για τη χώρα μας, το απολύτως δεσμευτικό αυτό πλαίσιο συνεπάγεται ενισχυμένη εποπτεία για τουλάχιστον 25 χρόνια ακόμη, όπως άλλωστε έχει δημοσιεύσει η «Κ», καθώς η σταθμισμένη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι 30,48 χρόνια. Τα δάνεια αυτά ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 133,04 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση ακόμη 10,66 δισ. ευρώ. Οι λήξεις τους φτάνουν μέχρι στιγμής μέχρι και το 2048, ενώ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, του Νοεμβρίου 2012, μόλις η χώρα μας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι ωριμάνσεις αυτές θα επεκταθούν και τα επιτόκιά τους θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτησή τους. Επιπλέον η Ελλάδα έχει λάβει και 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, τα οποία επίσης προσμετρούνται στο ποσό που πρέπει να πληρωθεί, ώστε να βγει από την εποπτεία. Εξάλλου, ακόμη και να μην υπήρχε επιτήρηση, η Ελλάδα έχει υπογράψει τη «Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στη Νομισματική Ενωση». Σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω Συνθήκης «η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης (του κάθε) συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική», όπερ σημαίνει διαρθρωτικό έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 0,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η διά παντός απαγόρευση της ελλειμματικής πολιτικής αποτελεί πλέον μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για να αλλάξει. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα και αναστολή καταβολής των επιδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, επανέλαβε χθες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ότι «οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν την επιλογή να αναβάλλουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του ελλείμματος». Ο κ. Ο’ Κόνορ υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εισηγηθεί στη Γερμανία να ακολουθήσει πολιτικές τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης, αλλά υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες έχουν την εξουσία να ελέγχουν μόνο τα υπερβολικά ελλείμματα και όχι τα πλεονάσματα. Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ότι «δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων δαπανών», δίνοντας έτσι τις «ευλογίες» του στην πολιτική που ακολουθείται έως σήμερα στην Ευρώπη.
Αυξήθηκε το χρέοςΣτο 169,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat. Το χρέος της χώρας μας, η οποία παραμένει η πλέον υπερχρεωμένη της Ευρώπης, αυξήθηκε 8,6 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε, μετά την Κύπρο (+10,8% του ΑΕΠ), ενώ σε ετήσια βάση, η Ελλάδα κατέχει τα θλιβερά πρωτεία, καθώς το χρέος μας αυξήθηκε κατά 19,9 μονάδες του ΑΕΠ. Ανησυχητική είναι πάντως η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 16 από τις 28 χώρες της Ε.Ε, ενώ αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφηκε σε 24 χώρες συνολικά. Το χρέος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 93,4% του ΑΕΠ της και το χρέος της Ε.Ε. σε 86,8% του ΑΕΠ.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/10/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου